Zupa rybna z mięsnymi kuleczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna z kuleczkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

0.25 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opraw i przygotuj ryby - oskrob z łusek, wypatrosz, odetnij głowy, ogony i skrzela, wyjmij kręgosłupy wraz z ośćmi (nie wyrzucaj). Gotowe filety zmiel w maszynce, dodaj bułkę tarta (uprzednio namoczoną w mleku), jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Uformuj małe kuleczki.

Krok 2

W dużym rondlu nastaw 3 litry wody, włóż do niej włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pozostałości ryb i bulion Knorr. Gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Po ugotowaniu odcedź - czysty wywar dopraw do smaku a następnie ugotuj w nim kuleczki rybne.

Krok 3

Do miseczek włóż ugotowane i pokrojone warzywa z wywaru, kuleczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalej wywarem i posyp posiekaną natką.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna z kuleczkami Zupa rybna z kuleczkami

Smażone, pieczone, wędzone – ryby można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Przekonaj się, czy posmakują Ci w zupie rybnej z kuleczkami z tego przepisu. Bazą do niej są, oczywiście, ryby: duża płoć i leszcz oraz średni okoń. Na początek musisz oczyścić ryby – pozbyć się z nich łusek, wnętrzności, płetw, ogonów, ości i dokładnie je umyć. Rybich głów, ogonów i kręgosłupów użyjesz z powodzeniem do ugotowania bulionu. Będziesz do niego potrzebować także włoszczyzny, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Gotowy bulion należy przecedzić przez sitko, aby uzyskać klarowny wywar. Oryginalności nadają tej zupie rybne kuleczki. Aby je zrobić, wystarczy przygotowane wcześniej filety zmielić w maszynce do mielenia i odpowiednio uformować. Aby kulki miały zwartą konsystencję, dodaj do rybiego mięsa bułkę tartą namoczoną w mleku oraz jajko. Z kolei dzięki przyprawom, takim jak: gałka muszkatołowa, imbir w proszku i biały pieprz będą bardziej wyraziste w smaku. Gotową zupę podaje się na gorąco, z kleksem kwaśnej śmietany, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki.