
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
4 sztuki
0.25 szklanki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opraw i przygotuj ryby - oskrob z łusek, wypatrosz, odetnij głowy, ogony i skrzela, wyjmij kręgosłupy wraz z ośćmi (nie wyrzucaj). Gotowe filety zmiel w maszynce, dodaj bułkę tarta (uprzednio namoczoną w mleku), jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Uformuj małe kuleczki.
Krok 2
W dużym rondlu nastaw 3 litry wody, włóż do niej włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pozostałości ryb i bulion Knorr. Gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Po ugotowaniu odcedź - czysty wywar dopraw do smaku a następnie ugotuj w nim kuleczki rybne.
Krok 3
Do miseczek włóż ugotowane i pokrojone warzywa z wywaru, kuleczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalej wywarem i posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna z kuleczkami
Smażone, pieczone, wędzone – ryby można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Przekonaj się, czy posmakują Ci w zupie rybnej z kuleczkami z tego przepisu. Bazą do niej są, oczywiście, ryby: duża płoć i leszcz oraz średni okoń. Na początek musisz oczyścić ryby – pozbyć się z nich łusek, wnętrzności, płetw, ogonów, ości i dokładnie je umyć. Rybich głów, ogonów i kręgosłupów użyjesz z powodzeniem do ugotowania bulionu. Będziesz do niego potrzebować także włoszczyzny, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Gotowy bulion należy przecedzić przez sitko, aby uzyskać klarowny wywar. Oryginalności nadają tej zupie rybne kuleczki. Aby je zrobić, wystarczy przygotowane wcześniej filety zmielić w maszynce do mielenia i odpowiednio uformować. Aby kulki miały zwartą konsystencję, dodaj do rybiego mięsa bułkę tartą namoczoną w mleku oraz jajko. Z kolei dzięki przyprawom, takim jak: gałka muszkatołowa, imbir w proszku i biały pieprz będą bardziej wyraziste w smaku. Gotową zupę podaje się na gorąco, z kleksem kwaśnej śmietany, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki.