Zupa rybna z mięsnymi kuleczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna z kuleczkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

0.25 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opraw i przygotuj ryby - oskrob z łusek, wypatrosz, odetnij głowy, ogony i skrzela, wyjmij kręgosłupy wraz z ośćmi (nie wyrzucaj). Gotowe filety zmiel w maszynce, dodaj bułkę tarta (uprzednio namoczoną w mleku), jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Uformuj małe kuleczki.

Krok 2

W dużym rondlu nastaw 3 litry wody, włóż do niej włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pozostałości ryb i bulion Knorr. Gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Po ugotowaniu odcedź - czysty wywar dopraw do smaku a następnie ugotuj w nim kuleczki rybne.

Krok 3

Do miseczek włóż ugotowane i pokrojone warzywa z wywaru, kuleczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalej wywarem i posyp posiekaną natką.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna z kuleczkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna z kuleczkami Zupa rybna z kuleczkami

Smażone, pieczone, wędzone – ryby można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Przekonaj się, czy posmakują Ci w zupie rybnej z kuleczkami z tego przepisu. Bazą do niej są, oczywiście, ryby: duża płoć i leszcz oraz średni okoń. Na początek musisz oczyścić ryby – pozbyć się z nich łusek, wnętrzności, płetw, ogonów, ości i dokładnie je umyć. Rybich głów, ogonów i kręgosłupów użyjesz z powodzeniem do ugotowania bulionu. Będziesz do niego potrzebować także włoszczyzny, liścia laurowego oraz kilku ziarenek ziela angielskiego. Gotowy bulion należy przecedzić przez sitko, aby uzyskać klarowny wywar. Oryginalności nadają tej zupie rybne kuleczki. Aby je zrobić, wystarczy przygotowane wcześniej filety zmielić w maszynce do mielenia i odpowiednio uformować. Aby kulki miały zwartą konsystencję, dodaj do rybiego mięsa bułkę tartą namoczoną w mleku oraz jajko. Z kolei dzięki przyprawom, takim jak: gałka muszkatołowa, imbir w proszku i biały pieprz będą bardziej wyraziste w smaku. Gotową zupę podaje się na gorąco, z kleksem kwaśnej śmietany, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki.