
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
400 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz i potnij w kostkę.
Krok 2
Zalej je ok. 1 litrem lekko osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj przecedzony wywar rybny, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączone z zalewy małże.
Krok 4
Dopraw szczyptą szafranu i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Krok 5
Zabiel śmietaną, dopraw pieprzem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej