
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
400 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz i potnij w kostkę.
Krok 2
Zalej je ok. 1 litrem lekko osolonej wody i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj przecedzony wywar rybny, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączone z zalewy małże.
Krok 4
Dopraw szczyptą szafranu i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
Krok 5
Zabiel śmietaną, dopraw pieprzem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej