
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
1 litr
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyć i osuszyć rybę. Wyluzować białe mięso z dzwonków szczupaka. Włożyć do garnka obraną marchew i to co obrane z ryby (skóra i kręgosłup). Zalać 1/2 litra wody . Dodać kostkę bulionową i gotować 20 minut. Przecedzić wywar. Marchew odłożyć. Do wywaru włożyć białe mięso ze szczupaka i gotować na małym gazie kolejne 20 minut. Doprawić do smaku Delikatem. Wlać śmietankę. Zagęścić zupę zasmażką. Włożyć do garnka plastry obranych ze skórki ziemniaków by się podgrzały (już nie gotować )i pokrojoną w plasterki marchewkę. Na talerzach posypać natka pietruszki.
Krok 2
Ja używam rybny bulion który kupuję w Anglii (nazywa się Knorr Fish Stock Cubes))- i jest fantastyczny do dań rybnych. Zupę można spokojnie przygotować na bulionie warzywnym - będzie po prostu mniej rybna. Ale jak by ktoś miał do tego bulionu dostęp to gorąco polecam.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna na szczupaku
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej zupy rybnej, propozycja przyrządzenia jej według tego przepisu jest dla Ciebie. Odpowiednia będzie zarówno jako codzienne danie obiadowe, jak i wykwintna potrawa serwowana podczas świąt Bożego Narodzenia. Do jej przygotowania potrzebny będzie m.in. oczyszczony szczupak, pokrojony w dzwonki (jeśli wolisz, możesz użyć morszczuka) oraz bulion rybny. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw, warto dodać nieco selera, pora, a także czosnku, który nada potrawie jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Całość dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Smak wywaru wzmocnisz, dołączając kostkę rosołową. Kiedy składniki zmiękną, włóż mięso ze szczupaka i wszystko gotuj na małym ogniu. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęść ją zasmażką. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i ozdób obficie natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, chrupiącym pieczywem albo czosnkową grzanką. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną. Spróbuj i podziel się z nami opinią na temat tego dania. Smacznego.


































