Zupa rybna na dzwonkach szczupaka z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa rybna na szczupaku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

4 sztuki

1 litr

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i osuszyć rybę. Wyluzować białe mięso z dzwonków szczupaka. Włożyć do garnka obraną marchew i to co obrane z ryby (skóra i kręgosłup). Zalać 1/2 litra wody . Dodać kostkę bulionową i gotować 20 minut. Przecedzić wywar. Marchew odłożyć. Do wywaru włożyć białe mięso ze szczupaka i gotować na małym gazie kolejne 20 minut. Doprawić do smaku Delikatem. Wlać śmietankę. Zagęścić zupę zasmażką. Włożyć do garnka plastry obranych ze skórki ziemniaków by się podgrzały (już nie gotować )i pokrojoną w plasterki marchewkę. Na talerzach posypać natka pietruszki.

Krok 2

Ja używam rybny bulion który kupuję w Anglii (nazywa się Knorr Fish Stock Cubes))- i jest fantastyczny do dań rybnych. Zupę można spokojnie przygotować na bulionie warzywnym - będzie po prostu mniej rybna. Ale jak by ktoś miał do tego bulionu dostęp to gorąco polecam.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa rybna na szczupaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa rybna z karpia
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa rybna na szczupakuZupa rybna na szczupaku

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej zupy rybnej, propozycja przyrządzenia jej według tego przepisu jest dla Ciebie. Odpowiednia będzie zarówno jako codzienne danie obiadowe, jak i wykwintna potrawa serwowana podczas świąt Bożego Narodzenia. Do jej przygotowania potrzebny będzie m.in. oczyszczony szczupak, pokrojony w dzwonki (jeśli wolisz, możesz użyć morszczuka) oraz bulion rybny. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw, warto dodać nieco selera, pora, a także czosnku, który nada potrawie jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Całość dopraw zielem angielskim i liściem laurowym. Smak wywaru wzmocnisz, dołączając kostkę rosołową. Kiedy składniki zmiękną, włóż mięso ze szczupaka i wszystko gotuj na małym ogniu. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka, zagęść ją zasmażką. Wszystkie składniki przypraw świeżo zmielonym pieprzem i ozdób obficie natką pietruszki. Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, chrupiącym pieczywem albo czosnkową grzanką. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną. Spróbuj i podziel się z nami  opinią na temat tego dania. Smacznego.