Dorsz z piekarnika z warzywami video przepis - zobacz na przepisy.pl

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

127

716 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, skórką cytryny, pesto oraz posiekaną natką pietruszki.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Polędwicę ryby umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój na mniejsze porcje i zamarynuj.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa rozdrobnij: marchewkę i cukinię pokrój w półplastry, paprykę oraz cebulę w nieduże cząstki, natomiast selera obierz z włókien i pokrój w mniejsze kawałki pod skosem.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą, dopraw do smaku Przyprawą do ryb Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na warzywach ułóż kawałki zamarynowanej ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 8-10 minut (w zależności od grubości polędwicy). Podawaj od razu po upieczeniu.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem.

2

Opinie o przepisie

  • jan slota

    jan slota , 08.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Spirydonow

    Marta Spirydonow , 13.12.2018

    witam. uwielbiam ta potrawe. ale jak zapiekam rybe to zawsze na dole naczynia zbiera sie woda. czy da sie jakos to wyeliminowac ? co robic by jej nie bylo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEODorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywach jest soczysty i aromatyczny zarazem. Na początek rybę zamarynuj w zalewie, którą przygotujesz z majonezu, musztardy Dijon, pesto z czerwonych pomidorów, skórki z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Czerwoną cebulę, cukinię, seler naciowy, marchewkę i paprykę podsmaż na patelni z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż zamarynowane kawałki ryby i wstaw całość do piekarnika. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem lub serem żółtym gouda. Gotową potrawę serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca. Podawaj ją solo lub z grillowaną ziołową bądź czosnkową bagietką. Będzie bardzo smaczna również w połączeniu z wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na wyraziste, bogate w warzywa i przyprawy danie, przygotuj dorsza na pieczonych warzywach. Pomoże Ci w tym podany tutaj przepis.