Dorsz z piekarnika z warzywami pieczony - przepis | Przepisy.pl pixel

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

131

726 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, skórką cytryny, pesto oraz posiekaną natką pietruszki.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Polędwicę ryby umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój na mniejsze porcje i zamarynuj.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa rozdrobnij: marchewkę i cukinię pokrój w półplastry, paprykę oraz cebulę w nieduże cząstki, natomiast selera obierz z włókien i pokrój w mniejsze kawałki pod skosem.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą, dopraw do smaku Przyprawą do ryb Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na warzywach ułóż kawałki zamarynowanej ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 8-10 minut (w zależności od grubości polędwicy). Podawaj od razu po upieczeniu.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem.

2

Opinie o przepisie

  • jan slota

    jan slota , 08.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Spirydonow

    Marta Spirydonow , 13.12.2018

    witam. uwielbiam ta potrawe. ale jak zapiekam rybe to zawsze na dole naczynia zbiera sie woda. czy da sie jakos to wyeliminowac ? co robic by jej nie bylo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEODorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywach jest soczysty i aromatyczny zarazem. Na początek rybę zamarynuj w zalewie, którą przygotujesz z majonezu, musztardy Dijon, pesto z czerwonych pomidorów, skórki z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Czerwoną cebulę, cukinię, seler naciowy, marchewkę i paprykę podsmaż na patelni z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż zamarynowane kawałki ryby i wstaw całość do piekarnika. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem lub serem żółtym gouda. Gotową potrawę serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca. Podawaj ją solo lub z grillowaną ziołową bądź czosnkową bagietką. Będzie bardzo smaczna również w połączeniu z wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na wyraziste, bogate w warzywa i przyprawy danie, przygotuj dorsza na pieczonych warzywach. Pomoże Ci w tym podany tutaj przepis.