Dorsz z piekarnika z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

124

698 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, skórką cytryny, pesto oraz posiekaną natką pietruszki.

Dorsz z piekarnika z warzywami - Krok 1

Krok 2

Polędwicę ryby umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój na mniejsze porcje i zamarynuj.

Dorsz z piekarnika z warzywami - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa rozdrobnij: marchewkę i cukinię pokrój w półplastry, paprykę oraz cebulę w nieduże cząstki, natomiast selera obierz z włókien i pokrój w mniejsze kawałki pod skosem.

Dorsz z piekarnika z warzywami - Krok 3

Krok 4

Warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą, dopraw do smaku Przyprawą do ryb Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Dorsz z piekarnika z warzywami - Krok 4

Krok 5

Na warzywach ułóż kawałki zamarynowanej ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 8-10 minut (w zależności od grubości polędwicy). Podawaj od razu po upieczeniu.

Dorsz z piekarnika z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem.

2

Opinie o przepisie

  • jan slota

    jan slota, 08.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Spirydonow

    Marta Spirydonow, 13.12.2018

    witam. uwielbiam ta potrawe. ale jak zapiekam rybe to zawsze na dole naczynia zbiera sie woda. czy da sie jakos to wyeliminowac ? co robic by jej nie bylo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z piekarnika z warzywamiDorsz z piekarnika z warzywami

Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywach jest soczysty i aromatyczny zarazem. Na początek rybę zamarynuj w zalewie, którą przygotujesz z majonezu, musztardy Dijon, pesto z czerwonych pomidorów, skórki z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Czerwoną cebulę, cukinię, seler naciowy, marchewkę i paprykę podsmaż na patelni z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż zamarynowane kawałki ryby i wstaw całość do piekarnika. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem lub serem żółtym gouda. Gotową potrawę serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca. Podawaj ją solo lub z grillowaną ziołową bądź czosnkową bagietką. Będzie bardzo smaczna również w połączeniu z wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na wyraziste, bogate w warzywa i przyprawy danie, przygotuj dorsza na pieczonych warzywach. Pomoże Ci w tym podany tutaj przepis.