Dorsz z piekarnika z warzywami pieczony - przepis | Przepisy.pl pixel

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

138

923 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez wymieszaj w miseczce z musztardą, skórką cytryny, pesto oraz posiekaną natką pietruszki.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Polędwicę ryby umyj i osusz na papierowym ręczniku. Następnie pokrój na mniejsze porcje i zamarynuj.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie warzywa rozdrobnij: marchewkę i cukinię pokrój w półplastry, paprykę oraz cebulę w nieduże cząstki, natomiast selera obierz z włókien i pokrój w mniejsze kawałki pod skosem.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Warzywa podsmaż przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni z oliwą, dopraw do smaku Przyprawą do ryb Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na warzywach ułóż kawałki zamarynowanej ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 8-10 minut (w zależności od grubości polędwicy). Podawaj od razu po upieczeniu.

Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, rybę przed upieczeniem możesz posypać startym parmezanem.

2

Opinie o przepisie

  • jan slota

    jan slota , 08.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Spirydonow

    Marta Spirydonow , 13.12.2018

    witam. uwielbiam ta potrawe. ale jak zapiekam rybe to zawsze na dole naczynia zbiera sie woda. czy da sie jakos to wyeliminowac ? co robic by jej nie bylo?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz z piekarnika z warzywami - VIDEODorsz z piekarnika z warzywami - VIDEO

Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywach jest soczysty i aromatyczny zarazem. Na początek rybę zamarynuj w zalewie, którą przygotujesz z majonezu, musztardy Dijon, pesto z czerwonych pomidorów, skórki z cytryny i posiekanej natki pietruszki. Czerwoną cebulę, cukinię, seler naciowy, marchewkę i paprykę podsmaż na patelni z przyprawami, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż zamarynowane kawałki ryby i wstaw całość do piekarnika. Przed pieczeniem możesz dodatkowo posypać danie startym parmezanem lub serem żółtym gouda. Gotową potrawę serwuj zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorąca. Podawaj ją solo lub z grillowaną ziołową bądź czosnkową bagietką. Będzie bardzo smaczna również w połączeniu z wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego. Jeśli masz ochotę na wyraziste, bogate w warzywa i przyprawy danie, przygotuj dorsza na pieczonych warzywach. Pomoże Ci w tym podany tutaj przepis.