Filet z mintaja z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z mintaja z batatami

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 kilogram

500 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i obsyp ulubionymi przyprawami.

Krok 2

Bataty obierz ze skóry i pokrój w słupki (frytki) a następnie przeloz do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Krok 3

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na około 10min. Po tym czasie obok ułóż rybę a na nią przekrojone na połówki pomidorki. Piecz kolejne 10min.

Krok 4

Po wyjęciu z piekarnika bataty posyp solą a rybę mozna udekorować świeżą natką pietruszki. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z mintaja z batatami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej