Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 plastrów

1 garść

1 garść

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje i oprósz obficie przyprawą Knorr.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 1

Krok 2

Na plastry boczku połóż po gałązce rozmarynu i tymianku oraz po plasterku czosnku i chili. Boczek z przyprawami zawiń wokół ryby. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 2

Krok 3

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 3

Krok 4

Warzywa umyj, posmaruj delikatnie oliwą, ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 -30 minut, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po upieczeniu warzywa odstaw do ostygnięcia.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 4

Krok 5

Cebulę, paprykę, pomidora i czosnek obierz dokładnie ze skóry, umieść w kielichu miksera, dodaj sól i cukier, zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę oliwy. Gotowy sos podawaj z pieczonymi rybami.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych oraz drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioliSandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli

Obecnie coraz częściej sięgamy po dania z wykorzystaniem ryb. Choć ich popularność wciąż rośnie, można zauważyć, że wybór odpowiedniego gatunku przysparza nam więcej trudności niż np. zakup ulubionego mięsa. W rezultacie boimy się eksperymentować i kierujmy się tym, co jest akurat dostępne w sklepie. Jeśli naszła Cię ochota na rybę, to bez wątpienia musisz przygotować sandacza z sosem z pieczonej papryki – paprykowym aioli. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Ten delikatny smak mięsa długo nie da o sobie zapomnieć!

Na jaką okazję?

Sandacz z sosem z pieczonej papryki sprawdzi się świetnie podczas niedzielnego obiadu czy jako element świątecznego stołu.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne aioli to rodzaj czosnkowego sosu pochodzącego z Prowansji. W takiej postaci stanowi ciekawy dodatek do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowany sos czosnkowy jest idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu.