Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli
łatwe
134 osoby zapisały
Składniki
600 gramów
8 plastrów
1 garść
1 garść
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1.5 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
50 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje i oprósz obficie przyprawą Knorr.
Krok 2
Na plastry boczku połóż po gałązce rozmarynu i tymianku oraz po plasterku czosnku i chili. Boczek z przyprawami zawiń wokół ryby. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Krok 3
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.
Krok 4
Warzywa umyj, posmaruj delikatnie oliwą, ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 -30 minut, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po upieczeniu warzywa odstaw do ostygnięcia.
Krok 5
Cebulę, paprykę, pomidora i czosnek obierz dokładnie ze skóry, umieść w kielichu miksera, dodaj sól i cukier, zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę oliwy. Gotowy sos podawaj z pieczonymi rybami.
Dobra rada:
Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych oraz drobiu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli
Obecnie coraz częściej sięgamy po dania z wykorzystaniem ryb. Choć ich popularność wciąż rośnie, można zauważyć, że wybór odpowiedniego gatunku przysparza nam więcej trudności niż np. zakup ulubionego mięsa. W rezultacie boimy się eksperymentować i kierujmy się tym, co jest akurat dostępne w sklepie. Jeśli naszła Cię ochota na rybę, to bez wątpienia musisz przygotować sandacza z sosem z pieczonej papryki – paprykowym aioli. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. Ten delikatny smak mięsa długo nie da o sobie zapomnieć!
Na jaką okazję?
Sandacz z sosem z pieczonej papryki sprawdzi się świetnie podczas niedzielnego obiadu czy jako element świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne aioli to rodzaj czosnkowego sosu pochodzącego z Prowansji. W takiej postaci stanowi ciekawy dodatek do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowany sos czosnkowy jest idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu.