Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli
łatwe
146 osób zapisało

Składniki
600 gramów
8 plastrów
1 garść
1 garść
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1.5 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
50 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje i oprósz obficie przyprawą Knorr.

Krok 2
Na plastry boczku połóż po gałązce rozmarynu i tymianku oraz po plasterku czosnku i chili. Boczek z przyprawami zawiń wokół ryby. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Krok 4
Warzywa umyj, posmaruj delikatnie oliwą, ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 -30 minut, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po upieczeniu warzywa odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
Cebulę, paprykę, pomidora i czosnek obierz dokładnie ze skóry, umieść w kielichu miksera, dodaj sól i cukier, zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę oliwy. Gotowy sos podawaj z pieczonymi rybami.


Dobra rada:
Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych oraz drobiu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli
Obecnie coraz częściej sięgamy po dania z wykorzystaniem ryb. Choć ich popularność wciąż rośnie, można zauważyć, że wybór odpowiedniego gatunku przysparza nam więcej trudności niż np. zakup ulubionego mięsa. W rezultacie boimy się eksperymentować i kierujmy się tym, co jest akurat dostępne w sklepie. Jeśli naszła Cię ochota na rybę, to bez wątpienia musisz przygotować sandacza z sosem z pieczonej papryki – paprykowym aioli. Palce lizać!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. Ten delikatny smak mięsa długo nie da o sobie zapomnieć!
Na jaką okazję?
Sandacz z sosem z pieczonej papryki sprawdzi się świetnie podczas niedzielnego obiadu czy jako element świątecznego stołu.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne aioli to rodzaj czosnkowego sosu pochodzącego z Prowansji. W takiej postaci stanowi ciekawy dodatek do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowany sos czosnkowy jest idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu.