Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 plastrów

1 garść

1 garść

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje i oprósz obficie przyprawą Knorr.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 1

Krok 2

Na plastry boczku połóż po gałązce rozmarynu i tymianku oraz po plasterku czosnku i chili. Boczek z przyprawami zawiń wokół ryby. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 2

Krok 3

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 3

Krok 4

Warzywa umyj, posmaruj delikatnie oliwą, ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 -30 minut, aż zrobią się zupełnie miękkie. Po upieczeniu warzywa odstaw do ostygnięcia.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 4

Krok 5

Cebulę, paprykę, pomidora i czosnek obierz dokładnie ze skóry, umieść w kielichu miksera, dodaj sól i cukier, zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę oliwy. Gotowy sos podawaj z pieczonymi rybami.

Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych oraz drobiu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioliSandacz z sosem z pieczonej papryki – paprykowe aioli

Obecnie coraz częściej sięgamy po dania z wykorzystaniem ryb. Choć ich popularność wciąż rośnie, można zauważyć, że wybór odpowiedniego gatunku przysparza nam więcej trudności niż np. zakup ulubionego mięsa. W rezultacie boimy się eksperymentować i kierujmy się tym, co jest akurat dostępne w sklepie. Jeśli naszła Cię ochota na rybę, to bez wątpienia musisz przygotować sandacza z sosem z pieczonej papryki – paprykowym aioli. Palce lizać!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Ten delikatny smak mięsa długo nie da o sobie zapomnieć!

Na jaką okazję?

Sandacz z sosem z pieczonej papryki sprawdzi się świetnie podczas niedzielnego obiadu czy jako element świątecznego stołu.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne aioli to rodzaj czosnkowego sosu pochodzącego z Prowansji. W takiej postaci stanowi ciekawy dodatek do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowany sos czosnkowy jest idealnym uzupełnieniem pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu.