Okoń zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń zapiekany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8

50

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

250

100

2 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo, odcedź i pokrój w plastry.

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków i polej śmietaną.

Krok 3

Ryby oczyść i wytnij filety. Następnie oprósz mąką i szybko obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie. Ostudź.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż przygotowane filety okonia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

Przygotuj posypkę do ryby - w miseczce wymieszaj masło, bułkę tartą, posiekaną natkę, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nanieś na obsmażone ryby i uformuj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
33 osoby oglądają przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej