Okoń zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Okoń zapiekany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8

50

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

250

100

2 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo, odcedź i pokrój w plastry.

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków i polej śmietaną.

Krok 3

Ryby oczyść i wytnij filety. Następnie oprósz mąką i szybko obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie. Ostudź.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż przygotowane filety okonia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

Przygotuj posypkę do ryby - w miseczce wymieszaj masło, bułkę tartą, posiekaną natkę, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nanieś na obsmażone ryby i uformuj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej