Okoń zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl

Okoń zapiekany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8

50

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

250

100

2 łyżki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo, odcedź i pokrój w plastry.

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków i polej śmietaną.

Krok 3

Ryby oczyść i wytnij filety. Następnie oprósz mąką i szybko obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie. Ostudź.

Krok 4

Na ziemniakach ułóż przygotowane filety okonia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

Przygotuj posypkę do ryby - w miseczce wymieszaj masło, bułkę tartą, posiekaną natkę, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nanieś na obsmażone ryby i uformuj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Okoń zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej