Chrupiące placki wypełnione dowolnymi składnikami i charakterystycznymi sosami – poznajcie okonomiyaki, japoński przysmak, który po prostu trzeba wypróbować! Ogromną zaletą tej potrawy jest różnorodność. To sprawia, że przepisów na okonomiyaki jest nieskończona ilość, a każdy z nich jest poprawny. Nazwa bowiem oznacza „smaż to, co lubisz”, więc nie ma żadnych ograniczeń co do wyboru, z czym zostanie podane. Jak je przygotować w domowych warunkach? Oto kilka propozycji na kolację w japońskim stylu.

Okonomiyaki – co to jest i co będzie potrzebne do wykonania tego dania?

Ciasto na japońskie placki okonomiyaki robi się z mąki, jajek, kapusty oraz różnych dodatków. Smaży się je na gorącej patelni z dowolnymi składnikami. Mogą to być owoce morza, mięso lub warzywa dla miłośników bezmięsnych dań. Będzie wam potrzebne: 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 200 ml bulionu warzywnego, ½ główki kapusty, 1 cebula dymka i łyżka sosu sojowego. Dodatki wybierzcie według własnych upodobań. Plastry boczku, krewetki, kurczak, wieprzowina – to wszystko świetnie pasuje i z pewnością będzie także tak smakować. Sos do okonomiyaki będzie wymagał zakupu kilku składników charakterystycznych dla tamtejszej kuchni. Będzie to sos okonomiyaki, japoński majonez, płatki suszonego tuńczyka, suszone wodorosty do posypania i marynowany imbir.

Jak się robi japońskie placki okonomiyaki?

Zacznijcie od przygotowania ciasta. W dużej misce połączcie mąkę, jajka, bulion i sos sojowy. Mieszajcie do momentu, aż powstanie jednolita masa. Kapustę i cebulę posiekajcie drobno i wymieszajcie razem w taki sposób, aby równomiernie rozprowadzić je po całym cieście. W zależności od tego, jakie wybraliście dodatki do okonomiyaki, przygotujcie je do wrzucenia do środka. Boczek pokrójcie w cienkie plastry, a inne rodzaje mięs lub owoców morza na małe kawałki. Dodatki możecie dodać do ciasta lub układać na nim podczas smażenia. Rozgrzejcie tłuszcz na dużej patelni i układajcie porcje placków. Powinny być wielkości dłoni. Smażcie ok. 5-7 minut z każdej strony. Jeśli układacie dodatki na placek, zróbcie to zanim przewrócicie go na drugą stronę.

Dekorowanie okonomiyaki – jak używać japońskich dodatków?

Po usmażeniu przełóżcie placki na talerze. Teraz należy je udekorować według japońskich zwyczajów. Posmarujcie wierzch placka sosem okonomiyaki, a następnie za pomocą tubki nakładajcie cienkie paski majonezu wzdłuż placka. Posypcie placki suszonym tuńczykiem i wodorostami, dzięki którym danie zyska niepowtarzalny wygląd i morski aromat. Nie martwcie się, że nie wykorzystacie później tych składników. Zróbcie prawdziwą japońską ucztę i przygotujcie maki-sushi lub łososia po japońsku z wasabi, a także niesamowitą zupę ramen. Przepis na okonomiyaki jest na tyle elastyczny, że możecie dodać do niego makaron, grzyby shitake lub warzywa, takie jak bakłażan czy cukinia. W każdej z tych wersji te niezwykle smaczne placki będą równie znakomite!

Okonomiyaki z kimchi – eksplozja azjatyckich smaków

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kimchi, koniecznie musicie to nadrobić. To koreańska kiszona kapusta o ostrym i lekko kwaśnym smaku, robiona na bazie kapusty pekińskiej i chili. Serwowana zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Dodajcie kimchi do okonomiyaki, a wyjdzie wam cała gama smaków – od pikantnego po kwaskowaty. Kiszona kapusta świetnie będzie kontrastować z pozostałymi składnikami japońskich placków, które możecie podać na szybki obiad, kolację lub podczas przyjęcia inspirowanego azjatycką kuchnią.

Placki, placuszki – idealne na każdą okazję

Placki smażone na patelni znane są w różnych rejonach świata. Jeśli japońskie placki okonomiyaki pobudziły waszą wyobraźnię, wypróbujcie także cevapcici w plackach pity, chrupiące placki z dyni i sera, które możecie podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, a także placki po węgiersku z sosem myśliwskim, gdzie owoce jałowca łączą się z listkami szałwii i ostrą papryką. Niezależnie od tego, czy wolicie klasyczne przysmaki, czy szukacie nowych, kulinarnych wyzwań, placki dostosowane do waszych preferencji smakowych z pewnością warto wpisać w wasze domowe menu!