PRZEPISY.PL

Zaskoczcie najbliższych maki sushi z domowej kuchni. To dużo prostsze niż myślicie, a w naszym przepisie pokazujemy jak to zrobić krok po kroku.

Maki-sushi  - autor: przepisy.pl

Maki-sushi

  • 15
  • 4
  • Łatwe
  • 0
512
osób dodało do Mniamlisty
512
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • tuszka z tuńczyka lub łososia200 g
  • sos sojowy150 ml
  • wasabi w paście20 g
  • imbir100 g
  • ugotowany ryż300 g
  • Nori6 szt
Maki-sushi  – krok 1

Krok 1

Rybę pokrój po długości na kawałki o około 15 centymetrów i przekroju 2x2 centymetry, zalej je 20 mililitrami sosu sojowego.
Maki-sushi  – krok 2

Krok 2

Na macie do sushi ułóż płatek nori, nałóż ugotowany ryż – mniej więcej do ¾ długości płata. Ryż powinien być lekko ułożony, nie trzeba go dociskać.
Maki-sushi  – krok 3

Krok 3

Po środku ryżu ułóż rybę.
Maki-sushi  – krok 4

Krok 4

Końcówkę glonów delikatnie spryskaj wodą.
Maki-sushi  – krok 5

Krok 5

Całość zwiń w kształtny rulon.
Maki-sushi  – krok 6

Krok 6

Rulon pokrój w dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

318
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
333
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
83
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe