
Składniki
200 gramów
150 mililitrów
20 gramów
100 gramów
300 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój po długości na kawałki o około 15 centymetrów i przekroju 2x2 centymetry, zalej je 20 mililitrami sosu sojowego.

Krok 2
Na macie do sushi ułóż płatek nori, nałóż ugotowany ryż – mniej więcej do ¾ długości płata. Ryż powinien być lekko ułożony, nie trzeba go dociskać.

Krok 3
Po środku ryżu ułóż rybę.

Krok 4
Końcówkę glonów delikatnie spryskaj wodą.

Krok 5
Całość zwiń w kształtny rulon.

Krok 6
Rulon pokrój w dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Maki-sushi
Maki, czyli ryż z różnymi dodatkami zawinięty w suszone płaty nori, to chyba najbardziej rozpoznawalny i najpopularniejszy rodzaj sushi. Zrób niespodziankę swoim bliskim i przygotuj maki-sushi własnoręcznie. Podstawą każdego sushi, nie tylko maki, jest ryż. Dlatego tak ważne jest, by przygotować go we właściwy sposób. Najlepiej wybierz specjalny ryż do sushi – krótkoziarnisty, klejący się. Przed gotowaniem przepłucz go kilkakrotnie zimną wodą, a następnie namocz na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz przepłucz ryż, odcedź go i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, skrop go niewielką ilością awase-zu, czyli mieszanką sporządzoną z 5-6 łyżek octu ryżowego, trzech łyżek brązowego cukru oraz szczypty soli. Pamiętaj, aby na nori nie nakładać gorącego ryżu. Poczekaj, aż ostygnie.































