Maki-sushi przepis – Zobacz na przepisy.pl

Maki-sushi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

798 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

300 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój po długości na kawałki o około 15 centymetrów i przekroju 2x2 centymetry, zalej je 20 mililitrami sosu sojowego.

Maki-sushi  - Krok 1

Krok 2

Na macie do sushi ułóż płatek nori, nałóż ugotowany ryż – mniej więcej do ¾ długości płata. Ryż powinien być lekko ułożony, nie trzeba go dociskać.

Maki-sushi  - Krok 2

Krok 3

Po środku ryżu ułóż rybę.

Maki-sushi  - Krok 3

Krok 4

Końcówkę glonów delikatnie spryskaj wodą.

Maki-sushi  - Krok 4

Krok 5

Całość zwiń w kształtny rulon.

Maki-sushi  - Krok 5

Krok 6

Rulon pokrój w dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Maki-sushi  - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Moni Moni

    Moni Moni , 16.05.2019

    Super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Konarzewska

    Małgorzata Konarzewska , 27.04.2018

    Na ryż tez powinien być przepis. Ryżu do sushi nie gotuje się w woreczku w osolonej wodzie przez 15 minut. Duży minus tego przepisu. W sushi ryż to podstawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria  Balczyńska

    Daria Balczyńska , 28.04.2016

    I❤ to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kmiecik

    Marta Kmiecik , 21.01.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Maki-sushi Maki-sushi

Maki, czyli ryż z różnymi dodatkami zawinięty w suszone płaty nori, to chyba najbardziej rozpoznawalny i najpopularniejszy rodzaj sushi. Zrób niespodziankę swoim bliskim i przygotuj maki-sushi własnoręcznie. Podstawą każdego sushi, nie tylko maki, jest ryż. Dlatego tak ważne jest, by przygotować go we właściwy sposób. Najlepiej wybierz specjalny ryż do sushi – krótkoziarnisty, klejący się. Przed gotowaniem przepłucz go kilkakrotnie zimną wodą, a następnie namocz na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz przepłucz ryż, odcedź go i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, skrop go niewielką ilością awase-zu, czyli mieszanką sporządzoną z 5-6 łyżek octu ryżowego, trzech łyżek brązowego cukru oraz szczypty soli. Pamiętaj, aby na nori nie nakładać gorącego ryżu. Poczekaj, aż ostygnie.