Maki-sushi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maki-sushi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
960 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

300 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę pokrój po długości na kawałki o około 15 centymetrów i przekroju 2x2 centymetry, zalej je 20 mililitrami sosu sojowego.

Maki-sushi  - Krok 1

Krok 2

Na macie do sushi ułóż płatek nori, nałóż ugotowany ryż – mniej więcej do ¾ długości płata. Ryż powinien być lekko ułożony, nie trzeba go dociskać.

Maki-sushi  - Krok 2

Krok 3

Po środku ryżu ułóż rybę.

Maki-sushi  - Krok 3

Krok 4

Końcówkę glonów delikatnie spryskaj wodą.

Maki-sushi  - Krok 4

Krok 5

Całość zwiń w kształtny rulon.

Maki-sushi  - Krok 5

Krok 6

Rulon pokrój w dwucentymetrowe plastry, podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Maki-sushi  - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Moni Moni

    Moni Moni , 16.05.2019

    Super przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Konarzewska

    Małgorzata Konarzewska , 27.04.2018

    Na ryż tez powinien być przepis. Ryżu do sushi nie gotuje się w woreczku w osolonej wodzie przez 15 minut. Duży minus tego przepisu. W sushi ryż to podstawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria  Balczyńska

    Daria Balczyńska , 28.04.2016

    I❤ to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kmiecik

    Marta Kmiecik , 21.01.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maki-sushi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Maki-sushi Maki-sushi

Maki, czyli ryż z różnymi dodatkami zawinięty w suszone płaty nori, to chyba najbardziej rozpoznawalny i najpopularniejszy rodzaj sushi. Zrób niespodziankę swoim bliskim i przygotuj maki-sushi własnoręcznie. Podstawą każdego sushi, nie tylko maki, jest ryż. Dlatego tak ważne jest, by przygotować go we właściwy sposób. Najlepiej wybierz specjalny ryż do sushi – krótkoziarnisty, klejący się. Przed gotowaniem przepłucz go kilkakrotnie zimną wodą, a następnie namocz na około pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz przepłucz ryż, odcedź go i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, skrop go niewielką ilością awase-zu, czyli mieszanką sporządzoną z 5-6 łyżek octu ryżowego, trzech łyżek brązowego cukru oraz szczypty soli. Pamiętaj, aby na nori nie nakładać gorącego ryżu. Poczekaj, aż ostygnie.