Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój mięso w dużą kostkę i dodaj do niego sos sojowy, mleko, jajko, mąkę i przyprawę Knorr.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny. Następnie nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej bardzo mocno olej na patelni i smaż na nim szaszłyki przez kwadrans.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj posiekane chilli, zalej wszystko powidłami i wodą. Ostrożnie mieszając smaż przez minutę.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosieSzaszłyki z szynki w śliwkowym sosie

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie to propozycja nie tylko dla wielbicieli mięsnych dań. Doskonale sprawdzą się podczas grilla na świeżym powietrzu, jako smaczna alternatywa dla klasycznych kiełbasek z rusztu. Szaszłyki z powodzeniem można przyrządzić również na patelni grillowej, dzięki czemu są naprawdę uniwersalnym daniem, odpowiednim na wiele okazji. Tajemnicą soczystego i aromatycznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata na bazie przypraw, mleka i sosu sojowego. Wymieszaj ją z pokrojoną szynką i odstaw do momentu, aż nabierze wyrazistości. Mięso nadziewaj na szaszłyki, a pod koniec smażenia dodaj chili i zalej całość powidłami. Połączenie pikantnej papryczki ze słodkimi śliwkami sprawia, że danie ma interesujący smak. Szaszłyki będą prezentowały się efektownie, jeśli podasz je na rukoli i ozdobisz kawałkami limonki. Jako dodatek sprawdzi się świeże, chrupiące pieczywo. Na obiad w większym gronie wybierz młode ziemniaki i inne warzywa ugotowane na parze. Przekonaj się, jak proste może być przygotowywanie smacznych szaszłyków – wypróbuj nasz przepis.