Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój mięso w dużą kostkę i dodaj do niego sos sojowy, mleko, jajko, mąkę i przyprawę Knorr.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny. Następnie nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej bardzo mocno olej na patelni i smaż na nim szaszłyki przez kwadrans.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj posiekane chilli, zalej wszystko powidłami i wodą. Ostrożnie mieszając smaż przez minutę.

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosieSzaszłyki z szynki w śliwkowym sosie

Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie to propozycja nie tylko dla wielbicieli mięsnych dań. Doskonale sprawdzą się podczas grilla na świeżym powietrzu, jako smaczna alternatywa dla klasycznych kiełbasek z rusztu. Szaszłyki z powodzeniem można przyrządzić również na patelni grillowej, dzięki czemu są naprawdę uniwersalnym daniem, odpowiednim na wiele okazji. Tajemnicą soczystego i aromatycznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata na bazie przypraw, mleka i sosu sojowego. Wymieszaj ją z pokrojoną szynką i odstaw do momentu, aż nabierze wyrazistości. Mięso nadziewaj na szaszłyki, a pod koniec smażenia dodaj chili i zalej całość powidłami. Połączenie pikantnej papryczki ze słodkimi śliwkami sprawia, że danie ma interesujący smak. Szaszłyki będą prezentowały się efektownie, jeśli podasz je na rukoli i ozdobisz kawałkami limonki. Jako dodatek sprawdzi się świeże, chrupiące pieczywo. Na obiad w większym gronie wybierz młode ziemniaki i inne warzywa ugotowane na parze. Przekonaj się, jak proste może być przygotowywanie smacznych szaszłyków – wypróbuj nasz przepis.