
Składniki
400 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój mięso w dużą kostkę i dodaj do niego sos sojowy, mleko, jajko, mąkę i przyprawę Knorr.

Krok 2
Wymieszaj wszystko i odstaw na pół godziny. Następnie nadziej mięso na patyczki do szaszłyków.

Krok 3
Rozgrzej bardzo mocno olej na patelni i smaż na nim szaszłyki przez kwadrans.

Krok 4
Teraz dodaj posiekane chilli, zalej wszystko powidłami i wodą. Ostrożnie mieszając smaż przez minutę.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie
Szaszłyki z szynki w śliwkowym sosie to propozycja nie tylko dla wielbicieli mięsnych dań. Doskonale sprawdzą się podczas grilla na świeżym powietrzu, jako smaczna alternatywa dla klasycznych kiełbasek z rusztu. Szaszłyki z powodzeniem można przyrządzić również na patelni grillowej, dzięki czemu są naprawdę uniwersalnym daniem, odpowiednim na wiele okazji. Tajemnicą soczystego i aromatycznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata na bazie przypraw, mleka i sosu sojowego. Wymieszaj ją z pokrojoną szynką i odstaw do momentu, aż nabierze wyrazistości. Mięso nadziewaj na szaszłyki, a pod koniec smażenia dodaj chili i zalej całość powidłami. Połączenie pikantnej papryczki ze słodkimi śliwkami sprawia, że danie ma interesujący smak. Szaszłyki będą prezentowały się efektownie, jeśli podasz je na rukoli i ozdobisz kawałkami limonki. Jako dodatek sprawdzi się świeże, chrupiące pieczywo. Na obiad w większym gronie wybierz młode ziemniaki i inne warzywa ugotowane na parze. Przekonaj się, jak proste może być przygotowywanie smacznych szaszłyków – wypróbuj nasz przepis.