
Składniki
3 kilogramy
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 kg obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij przez gazę, sok zlej do miseczki, po kilku minutach wylej, a pozostałą w misce skrobię dodaj do ziemniaków.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki utłucz i wymieszaj ze startymi na tarce, dodaj jajko, ewentualnie mąkę.
Krok 4
Cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem na oleju, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dłoń nałóż porcję ziemniaków, na to łyżkę farszu, zlep i uformuj kulę.
Krok 6
Pyzy ugotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej