
Składniki
3 kilogramy
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
700 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 kg obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij przez gazę, sok zlej do miseczki, po kilku minutach wylej, a pozostałą w misce skrobię dodaj do ziemniaków.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki utłucz i wymieszaj ze startymi na tarce, dodaj jajko, ewentualnie mąkę.
Krok 4
Cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem na oleju, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dłoń nałóż porcję ziemniaków, na to łyżkę farszu, zlep i uformuj kulę.
Krok 6
Pyzy ugotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez 15-20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej