Grzybionka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybionka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 dekagramy

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej grzybki dokładnie umyj, zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc.

Grzybionka - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia, dodaj przyprawy, uzupełnij płyn do sześciu szklanek i dodaj startą marchew. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

Grzybionka - Krok 2

Krok 3

Zmieszaną ze śmietaną mąkę, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, nie dopuszczając do zagotowania do chwili, gdy zupa zgęstnieje.

Grzybionka - Krok 3

Krok 4

Spróbuj potrawy, ewentualnie dopraw.

Grzybionka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjnie grzybionkę podaje się z chlebem. We współczesnej wersji można dodać także jedną łyżkę przyprawy warzywnej, a przed podaniem posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Grzyby można pokroić w cienkie paseczki – zupa będzie prezentować się bardzo elegancko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej