Grzybionka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybionka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 dekagramy

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej grzybki dokładnie umyj, zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc.

Grzybionka - Krok 1

Krok 2

Następnego dnia, dodaj przyprawy, uzupełnij płyn do sześciu szklanek i dodaj startą marchew. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

Grzybionka - Krok 2

Krok 3

Zmieszaną ze śmietaną mąkę, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, nie dopuszczając do zagotowania do chwili, gdy zupa zgęstnieje.

Grzybionka - Krok 3

Krok 4

Spróbuj potrawy, ewentualnie dopraw.

Grzybionka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjnie grzybionkę podaje się z chlebem. We współczesnej wersji można dodać także jedną łyżkę przyprawy warzywnej, a przed podaniem posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Grzyby można pokroić w cienkie paseczki – zupa będzie prezentować się bardzo elegancko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybionka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane małże
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej