
Składniki
2 dekagramy
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej grzybki dokładnie umyj, zalej przegotowaną wodą i zostaw na noc.

Krok 2
Następnego dnia, dodaj przyprawy, uzupełnij płyn do sześciu szklanek i dodaj startą marchew. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

Krok 3
Zmieszaną ze śmietaną mąkę, dodaj do zupy i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając, nie dopuszczając do zagotowania do chwili, gdy zupa zgęstnieje.

Krok 4
Spróbuj potrawy, ewentualnie dopraw.


Dobra rada:
Tradycyjnie grzybionkę podaje się z chlebem. We współczesnej wersji można dodać także jedną łyżkę przyprawy warzywnej, a przed podaniem posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Grzyby można pokroić w cienkie paseczki – zupa będzie prezentować się bardzo elegancko.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej