Kabaczki nadziewane mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabaczki nadziewane mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

30 dekagramów

1 sztuka

null

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczki przekrój wzdłuż, wydrąż miąższ. Wnętrze kabaczka oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij. Bułkę namocz w wodzie i odciśnij. Oba składniki dodaj do mięsa i wymieszaj. Wbij jajko, dodaj przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 3

Kabaczki napełnij nadzieniem, ułóż w płaskim rondlu, podlej niewielką ilością wody, dodaj masło i duś około 30 minut.

Krok 4

Pomidory pokrój w grube plastry i obłóż nimi kabaczki.

Krok 5

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, lekko posól, zalej kabaczki i wstaw do piekarnika na 10 minut. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabaczki nadziewane mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej