Kotlety jagnięce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety jagnięce

z miętą

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

12

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
200 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

4 ziarna

12 ziaren

12 listki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny.

Kotlety jagnięce - Krok 1

Krok 2

W moździerzu lekko zgnieć ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Kotlety jagnięce - Krok 2

Krok 3

Wsyp do miski, dodaj oliwę, sok z cytryny i miętę, wymieszaj, dodaj kotleciki jagnięce, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Kotlety jagnięce - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kotlety z marynaty i zeskrob ją z mięsa.

Kotlety jagnięce - Krok 4

Krok 5

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) 2-4 min. z każdej strony, posól po usmażeniu, natychmiast podawaj, najlepiej z sałatką tabbouleh.

Kotlety jagnięce - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety jagnięce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z grzybów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej