
Składniki
700 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czarny pieprz zawiń w ściereczkę i rozkrusz, uderzając tłuczkiem kuchennym. Następnie połącz pieprz z rozmarynem, kminem i musztardą.

Krok 2
Mięso osusz, natrzyj solą, a następnie przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Przygotuj drugą marynatę: Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli na desce, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj liście mięty. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce i odłóż do lodówki. Na desce umieść orzechy laskowe, uciskając je płaską częścią noża - pokrusz, pomieszaj z bułką panko i odrobiną rozmarynu.

Krok 4
Mięso wstaw na 10 minut do nagrzanego do do 200°C piekarnika, po tym czasie wierzch mięsa posmaruj drugą marynatą, przyklej do niej bułkę z orzechami i ponownie wstaw mięso do piekarnika na co najmniej 10 minut – czas będzie zależeć od grubości combra.

Krok 5
Po upieczeniu mięso wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, aby „odpoczęło po pieczeniu”, po czym krój kotleciki odcinając kolejno kostkę od reszty combra. Kotleciki podawaj z cząstką cytryny i jogurtem naturalnym.


Dobra rada:
Do marynowania mięsa możesz dodać też liście świeżej mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotleciki jagnięce z rozmarynem
Do przygotowania jagnięcych kotlecików z rozmarynem potrzebujesz tylko odrobiny chęci, około 50 minut wolnego czasu i niedługiej listy składników. To jak, spróbujesz?
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy smaków niebanalnych i nieoczywistych! Również dla tych, którzy wręcz przepadają za potrawami mięsnymi z mocno wyczuwalną, ziołową nutą.
Na jaką okazję?
Jagnięce kotleciki z rozmarynem to doskonały przepis na uroczysty obiad. Kotleciki zrobione z delikatnego mięsa jagnięcego w połączeniu z wyrazistością rozmarynu, dodadzą wykwintności na stole podczas szczególnych okazji.
Czy wiesz, że?
Rozmaryn to zioło, które powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich. Spokrewniony jest także z innymi ziołami popularnymi w kuchni, takimi jak: oregano, tymianek, mięta, bazylia czy lawenda.
Dla urozmaicenia:
Kotleciki jagnięce będą świetnie komponować się np. z ziemniaczanym puree, ale także z ryżem lub dowolną kaszą.