Kotleciki jagnięce z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki jagnięce z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czarny pieprz zawiń w ściereczkę i rozkrusz, uderzając tłuczkiem kuchennym. Następnie połącz pieprz z rozmarynem, kminem i musztardą.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Mięso osusz, natrzyj solą, a następnie przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj drugą marynatę: Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli na desce, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj liście mięty. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce i odłóż do lodówki. Na desce umieść orzechy laskowe, uciskając je płaską częścią noża - pokrusz, pomieszaj z bułką panko i odrobiną rozmarynu.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Mięso wstaw na 10 minut do nagrzanego do do 200°C piekarnika, po tym czasie wierzch mięsa posmaruj drugą marynatą, przyklej do niej bułkę z orzechami i ponownie wstaw mięso do piekarnika na co najmniej 10 minut – czas będzie zależeć od grubości combra.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, aby „odpoczęło po pieczeniu”, po czym krój kotleciki odcinając kolejno kostkę od reszty combra. Kotleciki podawaj z cząstką cytryny i jogurtem naturalnym.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynowania mięsa możesz dodać też liście świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki jagnięce z rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki jagnięce z rozmarynemKotleciki jagnięce z rozmarynem

Do przygotowania jagnięcych kotlecików z rozmarynem potrzebujesz tylko odrobiny chęci, około 50 minut wolnego czasu i niedługiej listy składników. To jak, spróbujesz?

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków niebanalnych i nieoczywistych! Również dla tych, którzy wręcz przepadają za potrawami mięsnymi z mocno wyczuwalną, ziołową nutą.

Na jaką okazję?

Jagnięce kotleciki z rozmarynem to doskonały przepis na uroczysty obiad. Kotleciki zrobione z delikatnego mięsa jagnięcego w połączeniu z wyrazistością rozmarynu, dodadzą wykwintności na stole podczas szczególnych okazji.

Czy wiesz, że?

Rozmaryn to zioło, które powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich. Spokrewniony jest także z innymi ziołami popularnymi w kuchni, takimi jak: oregano, tymianek, mięta, bazylia czy lawenda.

Dla urozmaicenia:

Kotleciki jagnięce będą świetnie komponować się np. z ziemniaczanym puree, ale także z ryżem lub dowolną kaszą.