Kotleciki jagnięce z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

700 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czarny pieprz zawiń w ściereczkę i rozkrusz, uderzając tłuczkiem kuchennym. Następnie połącz pieprz z rozmarynem, kminem i musztardą.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Mięso osusz, natrzyj solą, a następnie przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj drugą marynatę: Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli na desce, wyciśnij sok z cytryny, posiekaj liście mięty. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce i odłóż do lodówki. Na desce umieść orzechy laskowe, uciskając je płaską częścią noża - pokrusz, pomieszaj z bułką panko i odrobiną rozmarynu.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Mięso wstaw na 10 minut do nagrzanego do do 200°C piekarnika, po tym czasie wierzch mięsa posmaruj drugą marynatą, przyklej do niej bułkę z orzechami i ponownie wstaw mięso do piekarnika na co najmniej 10 minut – czas będzie zależeć od grubości combra.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu mięso wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, aby „odpoczęło po pieczeniu”, po czym krój kotleciki odcinając kolejno kostkę od reszty combra. Kotleciki podawaj z cząstką cytryny i jogurtem naturalnym.

Kotleciki jagnięce z rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynowania mięsa możesz dodać też liście świeżej mięty.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki jagnięce z rozmarynemKotleciki jagnięce z rozmarynem

Do przygotowania jagnięcych kotlecików z rozmarynem potrzebujesz tylko odrobiny chęci, około 50 minut wolnego czasu i niedługiej listy składników. To jak, spróbujesz?

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków niebanalnych i nieoczywistych! Również dla tych, którzy wręcz przepadają za potrawami mięsnymi z mocno wyczuwalną, ziołową nutą.

Na jaką okazję?

Jagnięce kotleciki z rozmarynem to doskonały przepis na uroczysty obiad. Kotleciki zrobione z delikatnego mięsa jagnięcego w połączeniu z wyrazistością rozmarynu, dodadzą wykwintności na stole podczas szczególnych okazji.

Czy wiesz, że?

Rozmaryn to zioło, które powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich. Spokrewniony jest także z innymi ziołami popularnymi w kuchni, takimi jak: oregano, tymianek, mięta, bazylia czy lawenda.

Dla urozmaicenia:

Kotleciki jagnięce będą świetnie komponować się np. z ziemniaczanym puree, ale także z ryżem lub dowolną kaszą.