Chłopski kociołek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłopski kociołek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

300 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki oraz marchewki obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Krok 2

Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.

Krok 3

Stwórz boloński sos mieszając Fix z 250 ml wody, wlej na patelnię z mięsem. Dodaj kawałki selera i całość doprowadź do wrzenia. Gotuj 10 minut.

Krok 4

Zmniejsz ogień a następnie dodaj ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie przygotować możesz również z klopsikami. Z mięsa mielonego przygotuj mięsną masę, jak na tradycyjne kotlety mielone. Uformuj nieduże kulki, usmaż a następnie dodaj do sosu z warzywami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłopski kociołek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłopski kociołekChłopski kociołek

Chłopski kociołek łączy w sobie smak gotowanych warzyw i mięsa. Doprawiony sporą ilością czosnku oraz sosem na bazie pomidorów z dodatkiem suszonych ziół będzie charakteryzował się intensywnym aromatem. Do jego przygotowania wykorzystaj mięso mielone. Sięgnij po dowolny jego rodzaj, np. wieprzowo-wołowe. Podsmaż je na oliwie wraz z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Ewentualnie dodaj także kiełbasę, która również będzie smaczna w tym daniu. Oddzielnie przygotuj warzywa. Marchew i ziemniaki gotuj, aż staną się miękkie. Powstały wywar możesz później wykorzystać jako bazę do sosów lub zup. Do całości dodaj również pokrojone łodygi selera naciowego. Wszystkie składniki duś w sosie, aż smaki dokładnie się przenikną. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, podlej go wodą lub pozostałym bulionem z warzyw. Na koniec opcjonalnie dopraw szczyptą pikantnej papryki. Chłopski kociołek podawaj na ciepło. Udekoruj go świeżymi liśćmi natki pietruszki lub koperkiem. Koniecznie przyrządź to smaczne danie przy najbliższej okazji.