Smażony makaron po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony makaron po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

2 łyżki

60 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokrój w cienkie paski, cukinię po usunięciu pestek również. Cebulę pokrój w piórka.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelnię lub do woka wsyp zmiażdżone ziarna pieprzu. Podgrzewaj, aż pieprz uwolni swój aromat.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej na patelnię olej, dodaj marchewkę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 3

Krok 4

W 100 mililitrach wody wymieszaj Fix Knorr i wlej płyn na patelnię, dodaj sos sojowy, olej sezamowy oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 4

Krok 5

Dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron po seczuańsku  Smażony makaron po seczuańsku

Odrobina Dalekiego Wschodu w Twojej kuchni! Marzysz o odwiedzeniu Chin lub innego kraju z tego regionu? Zainspiruj się naszym makaronem smażonym po seczuańsku – oto przepis, który pozwoli Ci się przenieść w te malownicze miejsca!

Dla kogo?

Smażony makaron to przepis zdecydowanie dla jaroszy, ale też i dla tych, którzy lubią od czasu do czasu zjeść danie bezmięsne.

Na jaką okazję?

Kameralna kolacja w gronie najbliższych lub makaron po seczuańsku jako jedno z dań zaserwowanych na imprezie z przyjaciółmi? Brzmi jak dobry plan!

Czy wiesz, że?

Kuchnia syczuańska (seczuańska) to jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach. Jej znak rozpoznawczy to przede wszystkim potrawy o dużym stopniu pikanterii.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz pod ręką makaronu chińskiego, to dobrze sprawdzi się także ten ryżowy lub po prostu spaghetti. Makaron po seczuańsku będzie równie smaczny, bo cała moc tkwi w dodatkach i sposobie przygotowania!