Makaron po seczuańsku - smażony i duszony | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

80 gramów

2 łyżki

2 łyżki

60 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokrój w cienkie paski, cukinię po usunięciu pestek również. Cebulę pokrój w piórka.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 1

Krok 2

Na patelnię lub do woka wsyp zmiażdżone ziarna pieprzu. Podgrzewaj, aż pieprz uwolni swój aromat.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej na patelnię olej, dodaj marchewkę, cebulę i cukinię. Podsmaż chwilę. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 3

Krok 4

W 100 mililitrach wody wymieszaj Fix Knorr i wlej płyn na patelnię, dodaj sos sojowy, olej sezamowy oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 4

Krok 5

Dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz posiekaną kolendrę. Całość delikatnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smażony makaron po seczuańsku   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron po seczuańsku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron po seczuańsku  Smażony makaron po seczuańsku

Odrobina Dalekiego Wschodu w Twojej kuchni! Marzysz o odwiedzeniu Chin lub innego kraju z tego regionu? Zainspiruj się naszym makaronem smażonym po seczuańsku – oto przepis, który pozwoli Ci się przenieść w te malownicze miejsca!

Dla kogo?

Smażony makaron to przepis zdecydowanie dla jaroszy, ale też i dla tych, którzy lubią od czasu do czasu zjeść danie bezmięsne.

Na jaką okazję?

Kameralna kolacja w gronie najbliższych lub makaron po seczuańsku jako jedno z dań zaserwowanych na imprezie z przyjaciółmi? Brzmi jak dobry plan!

Czy wiesz, że?

Kuchnia syczuańska (seczuańska) to jedna z najbardziej popularnych kuchni regionalnych w Chinach. Jej znak rozpoznawczy to przede wszystkim potrawy o dużym stopniu pikanterii.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz pod ręką makaronu chińskiego, to dobrze sprawdzi się także ten ryżowy lub po prostu spaghetti. Makaron po seczuańsku będzie równie smaczny, bo cała moc tkwi w dodatkach i sposobie przygotowania!