Pikantna fasolka z chorizo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 h. Po tym czasie ugotuj fasolkę w tej samej wodzie przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na pół plasterki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 2

Krok 3

Usmaż kiełbasę na suchej patelni i poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj cebulę i czosnek.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki zrobię się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż przez kilka minut, po czym wrzuć do gotującej się fasolki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj majeranek oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje. Podawaj najlepiej z pieczywem.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Wątróbka z jabłkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna fasolka z chorizo  Pikantna fasolka z chorizo

Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Jej charakterystyczny smak powstaje dzięki dodatkowi słodkiej papryki oraz hiszpańskiej ostrej papryki pimiento. Co ciekawe, nazwa chorizo w potocznym hiszpańskim oznacza złodzieja. Chorizo wraz z fasolką stworzy prawdziwie piekielną hiszpańską potrawkę, która stylem nawiązuje do ulicznego jedzenia popularnego na półwyspie iberyjskim. Pikantna fasolka z chorizo będzie idealnie rozgrzewać zwłaszcza w chłodne dni. Do dania użyj białej fasoli, którą wcześniej należy odpowiednio przygotować. Powinno się ją najpierw namoczyć, a dopiero potem gotować, aż zmięknie. Aby wydobyć smak kiełbasy, najpierw podsmaż ją z cebulą i czosnkiem. Całość duś wraz z Esencją do duszonych mięs Knorr. Na koniec dopraw świeżymi lub suszonymi ziołami. Podawaj z chlebem, bagietką lub ryżem. Smacznego!