Pikantna fasolka z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna fasolka z chorizo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 h. Po tym czasie ugotuj fasolkę w tej samej wodzie przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na pół plasterki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 2

Krok 3

Usmaż kiełbasę na suchej patelni i poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj cebulę i czosnek.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki zrobię się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż przez kilka minut, po czym wrzuć do gotującej się fasolki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj majeranek oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje. Podawaj najlepiej z pieczywem.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna fasolka z chorizo  Pikantna fasolka z chorizo

Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Jej charakterystyczny smak powstaje dzięki dodatkowi słodkiej papryki oraz hiszpańskiej ostrej papryki pimiento. Co ciekawe, nazwa chorizo w potocznym hiszpańskim oznacza złodzieja. Chorizo wraz z fasolką stworzy prawdziwie piekielną hiszpańską potrawkę, która stylem nawiązuje do ulicznego jedzenia popularnego na półwyspie iberyjskim. Pikantna fasolka z chorizo będzie idealnie rozgrzewać zwłaszcza w chłodne dni. Do dania użyj białej fasoli, którą wcześniej należy odpowiednio przygotować. Powinno się ją najpierw namoczyć, a dopiero potem gotować, aż zmięknie. Aby wydobyć smak kiełbasy, najpierw podsmaż ją z cebulą i czosnkiem. Całość duś wraz z Esencją do duszonych mięs Knorr. Na koniec dopraw świeżymi lub suszonymi ziołami. Podawaj z chlebem, bagietką lub ryżem. Smacznego!