
Składniki
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suchą fasolkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 h. Po tym czasie ugotuj fasolkę w tej samej wodzie przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na pół plasterki.

Krok 3
Usmaż kiełbasę na suchej patelni i poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj cebulę i czosnek.

Krok 4
Gdy składniki zrobię się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż przez kilka minut, po czym wrzuć do gotującej się fasolki.

Krok 5
Teraz dodaj majeranek oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje. Podawaj najlepiej z pieczywem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna fasolka z chorizo
Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Jej charakterystyczny smak powstaje dzięki dodatkowi słodkiej papryki oraz hiszpańskiej ostrej papryki pimiento. Co ciekawe, nazwa chorizo w potocznym hiszpańskim oznacza złodzieja. Chorizo wraz z fasolką stworzy prawdziwie piekielną hiszpańską potrawkę, która stylem nawiązuje do ulicznego jedzenia popularnego na półwyspie iberyjskim. Pikantna fasolka z chorizo będzie idealnie rozgrzewać zwłaszcza w chłodne dni. Do dania użyj białej fasoli, którą wcześniej należy odpowiednio przygotować. Powinno się ją najpierw namoczyć, a dopiero potem gotować, aż zmięknie. Aby wydobyć smak kiełbasy, najpierw podsmaż ją z cebulą i czosnkiem. Całość duś wraz z Esencją do duszonych mięs Knorr. Na koniec dopraw świeżymi lub suszonymi ziołami. Podawaj z chlebem, bagietką lub ryżem. Smacznego!



































