Naleśniki z mięsem i jarzynami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z mięsem i jarzynami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
818 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

688 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1043 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

1 łyżeczka

60 mililitrów

2 łyżki

1 szklanka

0.5 pęczka

ciasto:

0.25 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem. Warzywa oczyść, umyj, obierz i dodaj pod koniec gotowania do mięsa.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 1

Krok 2

Ugotowane mięso z warzywami wyciągnij z wywaru, ostudź i zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj zmielone mięso z warzywami oraz majeranek.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj w szklance wody i wlej do mięsa. Dobrze wymieszaj. Całość duś, aż farsz zrobi się gęsty i cały płyn odparuje.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 4

Krok 5

Mąkę przesiej do naczynia, dodaj mleko, wodę, jajko, sól i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 5

Krok 6

Patelnię posmaruj masłem i rozgrzej. Wlej porcję ciasta i rozprowadź na całej patelni. Smaż z obu stron.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 6

Krok 7

Gotowe naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń. Przed podaniem podgrzej w piekarniku i posyp posiekaną zieloną pietruszką.

Naleśniki z mięsem i jarzynami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta  S-K

    Danuta S-K , 25.10.2016

    super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z mięsem i jarzynami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z mięsem i jarzynamiNaleśniki z mięsem i jarzynami

Potrzebujesz prostego i sprawdzonego sposobu na przygotowanie wytrawnych naleśników? Zatem koniecznie wypełnij je mięsno-warzywnym farszem z tego przepisu. Aby go przyrządzić, na początek będziesz potrzebować kawałka wołowiny, np. z łopatki, a także pęczka włoszczyzny. Mięso oczyść, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości, pod koniec dodając obrane jarzyny. Ugotowaną wołowinę i warzywa przestudź, a następnie zmiel w maszynce. Powstałą masę podsmaż na patelni z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli – do przyprawienia użyj szczypty majeranku oraz mieszanki przeznaczonej do stroganoffa. Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i wodę, aby powstało gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smaż z niego cienkie naleśniki. Gotowe placki posmaruj nadzieniem i zawiń, a przed podaniem zapiecz w piekarniku. Jeśli chcesz, posyp je wcześniej startym żółtym serem. Serwuj udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki. Przyrządź coś pysznego z naszym przepisem na naleśniki z mięsem i jarzynami.