Naleśniki z mięsem i jarzynami

- Krok 1Mięso umyj, zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem. Warzywa oczyść, umyj, obierz i dodaj pod koniec gotowania do mięsa.
- Krok 2Ugotowane mięso z warzywami wyciągnij z wywaru, ostudź i zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Krok 3Cebule pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj zmielone mięso z warzywami oraz majeranek.
- Krok 4Fix Knorr wymieszaj w szklance wody i wlej do mięsa. Dobrze wymieszaj. Całość duś, aż farsz zrobi się gęsty i cały płyn odparuje.
- Krok 5Mąkę przesiej do naczynia, dodaj mleko, wodę, jajko, sól i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Krok 6Patelnię posmaruj Ramą Smaż jak Szef Kuchni i dobrze rozgrzej. Wlej porcję ciasta i rozprowadź na całej patelni. Smaż z obu stron.
- Krok 7Gotowe naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń. Przed podaniem podgrzej w piekarniku i posyp posiekaną zieloną pietruszką.

Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Potrzebujesz prostego i sprawdzonego sposobu na przygotowanie wytrawnych naleśników? Zatem koniecznie wypełnij je mięsno-warzywnym farszem z tego przepisu. Aby go przyrządzić, na początek będziesz potrzebować kawałka wołowiny, np. z łopatki, a także pęczka włoszczyzny. Mięso oczyść, umieść w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości, pod koniec dodając obrane jarzyny. Ugotowaną wołowinę i warzywa przestudź, a następnie zmiel w maszynce. Powstałą masę podsmaż na patelni z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli – do przyprawienia użyj szczypty majeranku oraz mieszanki przeznaczonej do stroganoffa. Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i wodę, aby powstało gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smaż z niego cienkie naleśniki. Gotowe placki posmaruj nadzieniem i zawiń, a przed podaniem zapiecz w piekarniku. Jeśli chcesz, posyp je wcześniej startym żółtym serem. Serwuj udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki. Przyrządź coś pysznego z naszym przepisem na naleśniki z mięsem i jarzynami.