Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

878 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

435 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

0.2 szklanki

30 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

nadzienie:

150 gramów

10 sztuk

1 sztuka

6 sztuk

100 mililitrów

30 mililitrów

1 szklanka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz połowę posiekanej pietruszki. Całość dobrze zmiksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie smaż naleśniki.

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze 100 mililitrami śmietany oraz szklanką wody. Umyte mięso oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w ósemki.

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso, dodaj cebulę, suszone pomidory oraz pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Następnie łyżką cedzakową wyjmij z sosu mięso wraz z cebulą, pomidorami i pieczarkami, nałóż na naleśniki, a potem zwiń w rulony. Gotowe naleśniki podawaj z powstałym sosem – jeżeli nie będzie wystarczająco gęsty, gotuj jeszcze chwilę, aby odparować część płynu. Udekoruj listkami bazylii.

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Halina Sawicka

    Halina Sawicka , 18.09.2016

    ...brzmi pysznie.....muszę zrobić...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stanek

    Paulina Stanek , 07.04.2016

    W składnikach brakuje mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidoramiNaleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami

Jedliście naleśniki z suszonymi pomidorami i mięsem? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie tego dania. Jest doskonałą propozycją na urozmaicenie obiadowego menu, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tych mącznych potraw, znanych przede wszystkim z wersji słodkiej. Smak nawiązuje do klimatów włoskich, w czym pomaga pomidorowy dodatek. Nadzienie ze schabu i pieczarek doskonale komponuje się z bazylią i jogurtem, tworząc wyśmienite połączenie.

Dla kogo?

Naleśniki z suszonymi pomidorami i mięsem pokochają przede wszystkim osoby poszukujące kulinarnych inspiracji, które urozmaicą codzienne menu.

Na jaką okazję?

Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami są doskonałą propozycją na obiad i kolację.

Czy wiesz, że?

Bliny są odmianą naleśników. Przyrządzane są przede wszystkim w Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Mogą być serwowane solo lub z różnorodnymi dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Istotne jest, aby bliny podawać na gorąco, gdyż zimne tracą charakterystyczną wilgotność.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki na słono możesz udekorować liśćmi świeżej bazylii i niewielkimi pomidorkami.