
Składniki
1 sztuka
12 listki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
500 gramów
0.25 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę włóż do rondla i wlej tyle gorącej wody, by ją częściowo przykryła. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i szałwię, posól do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/2 godz.

Krok 2
Wyjmij kaczkę na deskę, obierz ze skóry i kości. Mięso pokrój na kawałki. Wywar przestudź, odtłuść i przecedź.

Krok 3
Obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie pokrój w ósemki. Włóż na patelnię na rozgrzane masło i duś ok. 5 min.; w połowie przewracając na drugą stronę i posypując cynamonem.

Krok 4
Przełóż brzoskwinie do rondla z kaczką. Na patelnię po smażeniu brzoskwiń wlej odrobinę wody i wywaru, i zagotuj. Polej tym brzoskwinie i kaczkę w rondlu. Gotuj je jeszcze przez 2-3 min., a potem przełóż na wygrzany półmisek i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej