Kaczka po staropolsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

9

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 łyżka

150 gramów

2 łyżki

1 szczypta

600 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

Krok 1

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

Krok 1

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

Krok 1

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 1

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

Krok 1

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 1

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej