PRZEPISY.PL

Kaczka po staropolsku

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
15
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • majeranek1 łyżka
  • jajko2 szt
  • sól1 szczypta
  • margaryna2 łyżki
  • masło1 łyżka
  • bulion600 ml
  • kasza gryczana300 g
  • biały pieprz1 szczypta
  • wątróbka drobiowa150 g
  • siekana natka pietruszki 2 łyżki
  • cebula posiekana1 szt
  • Krok 1

    Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.
  • Krok 2

    Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.
  • Krok 3

    Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.
  • Krok 4

    Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 5

    Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.
  • Krok 6

    Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Krok 7

    Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

154
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
106
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
138
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
649
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe