Kaczka po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

11

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

300 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

Krok 2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

Krok 3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

Krok 4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

Krok 6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej