Kaczka po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

9

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

300 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

Krok 2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

Krok 3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

Krok 4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

Krok 6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Grzanki z serem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej