Kaczka po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

11

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

300 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

Krok 2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

Krok 3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

Krok 4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

Krok 6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej