Kaczka po staropolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka po staropolsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

11

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

600 mililitrów

300 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę umyj, usuń kości tak, aby nie uszkodzić skóry. Tuszę natrzyj ze wszystkich stron solą i majerankiem.

Krok 2

Kaszę opłukaj i wsyp do gorącego bulionu, po czym ugotuj na sypko.

Krok 3

Posiekaną cebulę zeszklij na 1 łyżce margaryny.

Krok 4

Wątróbkę umyj, podsmaż na pozostałej części margaryny, a gdy lekko przestygnie zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 5

Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywna pianę. Gdy kasza będzie gotowa, ostudź ją, a następnie wymieszaj z żółtkami, masłem, wątróbką, podsmażona cebulą oraz natką pietruszki.

Krok 6

Farsz dopraw do smaku wedle uznania, następnie połącz go z pianą z białek i wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 7

Kaczkę napełnij farszem, włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny i piecz około 90 minut w temperaturze 175 stopni. W trakcie pieczenia polewaj ją sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka po staropolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej