Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

heart
622 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

817 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

5 łyżek

1 pęczek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj w 125 ml letniej wody i odstaw na 3 minuty.

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - Krok 2

Krok 3

W misce połącz ugotowaną kaszę, przygotowany fix, posiekaną natkę oraz ser żółty. Dodaj jajko i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - Krok 3

Krok 4

Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Podawaj na ciepło.

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić smak i aromat kotlecików zamiast pietruszki możesz użyć świeżej kolendry.

5

Opinie o przepisie

  • Edyta Chryk

    Edyta Chryk , 07.04.2020

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jędrzejewska

    Małgorzata Jędrzejewska , 20.07.2016

    Nie wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Jarosz

    Kinga Jarosz , 17.07.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daw Slo

    Daw Slo , 13.11.2015

    super wyglada, jutro przyzadze☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Mazur

    Beata Mazur , 13.11.2015

    smacznie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszkąKotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką

O prostych, szybkich w przygotowaniu i jednocześnie pysznych daniach marzy każdy domowy kucharz. Mamy więc propozycję, która spełni twoje oczekiwania w tym zakresie. To kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką, będące kwintesencją aromatycznej kuchni roślinnej. Jeśli do tej pory twierdziłeś, że potrawy przyrządzane tylko z warzyw są nudne, a ich smak zawsze jest taki sam, spróbuj smakowitych kotlecików. Nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy kasza gryczana, jajko, ser żółty, natka pietruszki, bułka tarta i przyprawa. Smacznego!

Dla kogo?

Kotlety z kaszy gryczanej z pietruszką są doskonałą propozycją dla każdego miłośnika potraw roślinnych, który szuka urozmaicenia codziennej diety.

Na jaką okazję?

Kotleciki z kaszy gryczanej z pietruszką sprawdzą się jako danie obiadowe, pyszna przekąska lub lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Zmielona gryka tworzy mąkę gryczaną, która wykorzystywana jest między innymi do produkcji japońskiego makaronu soba. Stanowi on podstawowy składnik wielu tradycyjnych dań Kraju Kwitnącej Wiśni.

Dla urozmaicenia:

Pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą. Kotleciki zyskają wówczas oryginalny, nieco egzotyczny smak.