Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1.7 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

200 gramów

250 mililitrów

1.2 szklanki

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietanąKotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryczanej, są naprawdę dobre. Kasza gryczana jest dodatkiem, z którego można przygotować setki potraw w kuchni. Nie zawsze jednak musi być w sypkiej formie – teraz zrobisz z niej kotlety, które zasmakują całej rodzinie i na pewno nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma nawet grama mięsa. Kotlety z kaszy gryczanej są miękkie i bardzo delikatne, bo kaszę trzeba najpierw ugotować na mleku. Potem zmieszaj ją z utartym z cukrem jajkiem – potrawa zachowa sprężystość i będzie miała przyjemny, lekko słodkawy posmak. Usmaż kotlety na oleju, zaledwie po kilka minut na każdej ze stron. Kasza jest już przecież ugotowana, więc wystarczy tylko zrumienić placuszki. Możesz podawać je z sosem śmietanowym lub grzybowym, ale świetnie będzie się komponował także sos pomidorowy albo musztardowo-miodowy.