Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
łatwe
594 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1.7 szklanki
4 sztuki
1 łyżka
200 gramów
250 mililitrów
1.2 szklanki
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.
Krok 2
Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.
Krok 3
Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
Krok 4
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryczanej, są naprawdę dobre. Kasza gryczana jest dodatkiem, z którego można przygotować setki potraw w kuchni. Nie zawsze jednak musi być w sypkiej formie – teraz zrobisz z niej kotlety, które zasmakują całej rodzinie i na pewno nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma nawet grama mięsa. Kotlety z kaszy gryczanej są miękkie i bardzo delikatne, bo kaszę trzeba najpierw ugotować na mleku. Potem zmieszaj ją z utartym z cukrem jajkiem – potrawa zachowa sprężystość i będzie miała przyjemny, lekko słodkawy posmak. Usmaż kotlety na oleju, zaledwie po kilka minut na każdej ze stron. Kasza jest już przecież ugotowana, więc wystarczy tylko zrumienić placuszki. Możesz podawać je z sosem śmietanowym lub grzybowym, ale świetnie będzie się komponował także sos pomidorowy albo musztardowo-miodowy.