Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

664 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

1.7 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

200 gramów

250 mililitrów

1.2 szklanki

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.

Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietanąKotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną

Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryczanej, są naprawdę dobre. Kasza gryczana jest dodatkiem, z którego można przygotować setki potraw w kuchni. Nie zawsze jednak musi być w sypkiej formie – teraz zrobisz z niej kotlety, które zasmakują całej rodzinie i na pewno nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma nawet grama mięsa. Kotlety z kaszy gryczanej są miękkie i bardzo delikatne, bo kaszę trzeba najpierw ugotować na mleku. Potem zmieszaj ją z utartym z cukrem jajkiem – potrawa zachowa sprężystość i będzie miała przyjemny, lekko słodkawy posmak. Usmaż kotlety na oleju, zaledwie po kilka minut na każdej ze stron. Kasza jest już przecież ugotowana, więc wystarczy tylko zrumienić placuszki. Możesz podawać je z sosem śmietanowym lub grzybowym, ale świetnie będzie się komponował także sos pomidorowy albo musztardowo-miodowy.