Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
łatwe
672 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 sztuka
1.7 szklanki
4 sztuki
1 łyżka
200 gramów
250 mililitrów
1.2 szklanki
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W mleku i wodzie z dodatkiem Bulionetki drobiowej Knorr ugotuj kaszę, aż będzie miękka i lekko rozgotowana, kleista. Wystudź.

Krok 2
Dodaj utarte z cukrem 3 jajka. Z masy uformuj kotlety.

Krok 3
Kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na oleju, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Krok 4
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety podaj ze śmietaną.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryczanej, są naprawdę dobre. Kasza gryczana jest dodatkiem, z którego można przygotować setki potraw w kuchni. Nie zawsze jednak musi być w sypkiej formie – teraz zrobisz z niej kotlety, które zasmakują całej rodzinie i na pewno nikt nie będzie narzekał, że w obiedzie nie ma nawet grama mięsa. Kotlety z kaszy gryczanej są miękkie i bardzo delikatne, bo kaszę trzeba najpierw ugotować na mleku. Potem zmieszaj ją z utartym z cukrem jajkiem – potrawa zachowa sprężystość i będzie miała przyjemny, lekko słodkawy posmak. Usmaż kotlety na oleju, zaledwie po kilka minut na każdej ze stron. Kasza jest już przecież ugotowana, więc wystarczy tylko zrumienić placuszki. Możesz podawać je z sosem śmietanowym lub grzybowym, ale świetnie będzie się komponował także sos pomidorowy albo musztardowo-miodowy.


































