Kotlety mielone z soczewicą i boczkiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

null

0.5 kilograma

null

null

2 łyżki

500 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie gotuj przez około 20 minut.

Krok 2

Do mięsa dodaj drobno pokrojoną jedną cebulę, przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Formuj podłużne kotleciki.

Krok 4

Owiń cienkimi plastrami boczku i smaż na oleju gdy boczek będzie rumiany.

Krok 5

Kolety wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklij druga drobno pokrojoną cebulę.

Krok 6

Dołóż soczewice i przecier. Przypraw i duś 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Świąteczne ciasteczka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej