Składniki
2 sztuki
4 łyżki
null
0.5 kilograma
null
null
2 łyżki
500 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie gotuj przez około 20 minut.
Krok 2
Do mięsa dodaj drobno pokrojoną jedną cebulę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Formuj podłużne kotleciki.
Krok 4
Owiń cienkimi plastrami boczku i smaż na oleju gdy boczek będzie rumiany.
Krok 5
Kolety wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklij druga drobno pokrojoną cebulę.
Krok 6
Dołóż soczewice i przecier. Przypraw i duś 10 minut.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej