Kotlety mielone z soczewicą i boczkiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

null

0.5 kilograma

null

null

2 łyżki

500 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie gotuj przez około 20 minut.

Krok 2

Do mięsa dodaj drobno pokrojoną jedną cebulę, przypraw solą i pieprzem.

Krok 3

Formuj podłużne kotleciki.

Krok 4

Owiń cienkimi plastrami boczku i smaż na oleju gdy boczek będzie rumiany.

Krok 5

Kolety wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklij druga drobno pokrojoną cebulę.

Krok 6

Dołóż soczewice i przecier. Przypraw i duś 10 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej