
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
null
0.5 kilograma
null
null
2 łyżki
500 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie gotuj przez około 20 minut.
Krok 2
Do mięsa dodaj drobno pokrojoną jedną cebulę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Formuj podłużne kotleciki.
Krok 4
Owiń cienkimi plastrami boczku i smaż na oleju gdy boczek będzie rumiany.
Krok 5
Kolety wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklij druga drobno pokrojoną cebulę.
Krok 6
Dołóż soczewice i przecier. Przypraw i duś 10 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej