
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
null
0.5 kilograma
null
null
2 łyżki
500 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut, następnie gotuj przez około 20 minut.
Krok 2
Do mięsa dodaj drobno pokrojoną jedną cebulę, przypraw solą i pieprzem.
Krok 3
Formuj podłużne kotleciki.
Krok 4
Owiń cienkimi plastrami boczku i smaż na oleju gdy boczek będzie rumiany.
Krok 5
Kolety wyjmij z patelni a na tym samym tłuszczu zeszklij druga drobno pokrojoną cebulę.
Krok 6
Dołóż soczewice i przecier. Przypraw i duś 10 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej