Kotleciki z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z sosem czosnkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 łyżeczka

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie kotlecików: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałeczki (w zależności od tego jakie chcemy mieć kotleciki). Solimy solą morską i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozgrzewamy olej na patelni. Kotleciki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Krok 2

Przygotowanie sosu czosnkowego: Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę. Do miseczki wkładamy czosnek, jogurt lub śmietanę i doprawiamy do smaku solą morską.

Krok 3

Taki sos czosnkowy dobry jest również do innych pieczonych mięs, do pizzy i do kanapek z wędliną. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny i zdrowszy niż sosy czosnkowe kupione w sklepie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej