Cordon bleu - kotlet z kurczaka: przepis drobiowy | Przepisy.pl pixel

Cordon bleu z kurczaka

ze słonecznikiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

289 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

10 plastrów

10 plastrów

50 gramów

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, rozbij młotkiem, a następnie dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 2

Do środka każdej piersi drobiowej włóż po plastrze sera i szynki. Brzegi mięsa zawiń do środka.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane kotleciki panieruj w mące, jajku i bułce tartej pomieszanej z ziarnami słonecznika.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie podawaj.

Cordon bleu z kurczaka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cordon bleu z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon bleu z kurczakaCordon bleu z kurczaka

Cordon bleu to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw szwajcarskich. Jest to kotlet nadziewany serem żółtym oraz szynką. Chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku – jak go zrobić? Mięso na cordon bleu z piersi kurczaka rozbij cienko i dopraw. Na środku każdej porcji nałóż plaster sera oraz szynki i zawiń brzegi kotleta do środka. Cordon bleu z kurczaka panieruj w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Przygotuj szwajcarskie danie według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego!

Dla kogo?

Żeby panierka do kotleta cordon bleu była jeszcze bardziej chrupiąca i nabrała ciekawego posmaku, dodaj do niej ziarna słonecznika. Jeśli lubisz ciekawe eksperymenty w kuchni, cordon bleu – przepis z kurczaka jest dla ciebie stworzony! Usmaż na złocisty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym albo słonecznikowym.

Na jaką okazję?

Wygląda wykwintnie, lecz zrobienie kotleta cordon bleu z kurczaka nie jest skomplikowanym ani czasochłonnym daniem. Podawaj go, gdy masz ochotę na urozmaicenie swojego obiadowego jadłospisu. Nie potrzeba do tego specjalnego pretekstu, by wykorzystać nasz przepis na cordon bleu!

Czy wiesz, że?

W oryginalnym przepisie cordon bleu przyrządza się z mięsa cielęcego, jednak z czasem popularna stała się wersja z kurczaka. Za tę modyfikację odpowiadają najprawdopodobniej szefowie kuchni ze Stanów Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka cordon bleu możesz podać na wiele sposobów. Z ziemniaczanym purée, opiekanymi ziemniakami, świetnie będą też do niego pasować grube belgijskie frytki. Taki zestaw z drobiowym cordon bleu serwuj z dowolną surówką, np. z kapusty czerwonej.