Cordon bleu z kurczaka
ze słonecznikiem
łatwe
180 osób zapisało
Składniki
400 gramów
10 plastrów
10 plastrów
50 gramów
1 sztuka
100 gramów
10 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry, rozbij młotkiem, a następnie dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 2
Do środka każdej piersi drobiowej włóż po plastrze sera i szynki. Brzegi mięsa zawiń do środka.
Krok 3
Tak przygotowane kotleciki panieruj w mące, jajku i bułce tartej pomieszanej z ziarnami słonecznika.
Krok 4
Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cordon bleu z kurczaka
Cordon bleu to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw szwajcarskich. Jest to kotlet nadziewany serem żółtym oraz szynką. W oryginalnym przepisie przyrządza się go z mięsa cielęcego, jednak z czasem popularna stała się wersja z kurczaka. Chrupiący na zewnątrz, soczysty w środku – jak go zrobić? Mięso z piersi kurczaka rozbij cienko i dopraw. Na środku każdej porcji nałóż plaster sera oraz szynki i zawiń brzegi kotleta do środka. Panieruj w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Żeby panierka była jeszcze bardziej chrupiąca i nabrała ciekawego posmaku, dodaj do niej ziarna słonecznika. Usmaż na złocisty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym albo słonecznikowym. Cordon bleu możesz podać na wiele sposobów. Z ziemniaczanym purée, opiekanymi ziemniakami, świetnie będą też do niego pasować grube belgijskie frytki. Taki zestaw serwuj z dowolną surówką, np. z kapusty czerwonej. Przygotuj szwajcarskie danie według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Smacznego!