Kurczak Cordon Bleu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj rozdrobniony ser i oraz masło i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw do ostygnięcia do lodówki. Masa powinna dobrze zastygnąć.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 2

Krok 3

Mięso natnij z boku nożem tworząc głęboką kieszeń. W otwór nałóż sporą ilość zastygłego farszu serowego, ale tak, aby nie wystawał ponad mięso. Nafaszerowane kurczaki odstaw do lodówki na kolejne 20 minut.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 3

Krok 4

Następnie każdego dopraw według uznania i panieruj zaczynając od mąki, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Następnie powtórz w jajku i bułce tartej, aby panierka była mocna i szczelna.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 4

Krok 5

Kotlety smaż w głębokim i średnio rozgrzanym tłuszczu około 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z surówkami.

Kurczak Cordon Bleu - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Cordon Bleu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Cordon BleuKurczak Cordon Bleu

Wypełniony serowo-ziołowym farszem kurczak Cordon Bleu to wykwintna wersja tradycyjnego kotleta. Jego przyrządzenie nie wymaga – wbrew pozorom – specjalnych umiejętności kulinarnych. Na temat pochodzenia tego dania istnieje wiele teorii. Żadna z nich nie została jednak potwierdzona. Szkoda więc czasu na zastanawianie się, kto jako pierwszy wpadł na pomysł, aby w soczystym mięsie w chrupiącej panierce ukryć serową niespodziankę. Lepiej zakasać rękawy, przyrządzić kurczaka Cordon Bleu i podać go na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Najlepiej wraz z pieczonymi ziemniaczkami oraz zieloną sałatą polaną sosem winegret. Klasyczny przepis na Cordon Bleu warto poddać drobnym modyfikacjom - mięso z kurczaka można zastąpić cielęciną, indykiem lub schabem, a do panierki dodać ziarna sezamu oraz starty parmezan.