Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 szklanka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 szklanka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj.
Krok 2
Następnie dodaj rozdrobniony ser i oraz masło i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw do ostygnięcia do lodówki. Masa powinna dobrze zastygnąć.
Krok 3
Mięso natnij z boku nożem tworząc głęboką kieszeń. W otwór nałóż sporą ilość zastygłego farszu serowego, ale tak, aby nie wystawał ponad mięso. Nafaszerowane kurczaki odstaw do lodówki na kolejne 20 minut.
Krok 4
Następnie każdego dopraw według uznania i panieruj zaczynając od mąki, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Następnie powtórz w jajku i bułce tartej, aby panierka była mocna i szczelna.
Krok 5
Kotlety smaż w głębokim i średnio rozgrzanym tłuszczu około 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym. Podawaj z surówkami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Kurczak Cordon Bleu
Wypełniony serowo-ziołowym farszem kurczak Cordon Bleu to wykwintna wersja tradycyjnego kotleta. Jego przyrządzenie nie wymaga – wbrew pozorom – specjalnych umiejętności kulinarnych. Na temat pochodzenia tego dania istnieje wiele teorii. Żadna z nich nie została jednak potwierdzona. Szkoda więc czasu na zastanawianie się, kto jako pierwszy wpadł na pomysł, aby w soczystym mięsie w chrupiącej panierce ukryć serową niespodziankę. Lepiej zakasać rękawy, przyrządzić kurczaka Cordon Bleu i podać go na uroczysty obiad w rodzinnym gronie. Najlepiej wraz z pieczonymi ziemniaczkami oraz zieloną sałatą polaną sosem winegret. Klasyczny przepis na Cordon Bleu warto poddać drobnym modyfikacjom - mięso z kurczaka można zastąpić cielęciną, indykiem lub schabem, a do panierki dodać ziarna sezamu oraz starty parmezan.