Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Do kielicha miksera wlej oliwę, dodaj ząbek czosnku, suszone pomidory, cały pęczek bazylii oraz kostkę Knorr. Dokładnie miksuj na gęstą masę.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie smaż mięso na niezbyt rozgrzanej patelni grillowej tak, aby się nie przypaliło przez około 15 minut.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu pokrój mięso w plastry i podawaj ze świeżą sałatą.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Jeczminski

    Łukasz Jeczminski , 30.12.2020

    Switne Danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorowąSoczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową

Pierś z kurczaka lubi towarzystwo wyrazistych w smaku dodatków. Suszone pomidory to przysmak, dzięki któremu wyczarujesz soczystego kurczaka z patelni z topenadą pomidorową. Do dzieła! Aby przygotować to pięknie wyglądające i apetyczne danie, potrzebujesz dosłownie kilka składników. Podstawą będzie pierś z kurczaka. Jeśli lubisz indyka, możesz wykorzystać także ten rodzaj mięsa. Efekt będzie tak samo dobry. Warto znać przepis na pastę z ziół i przypraw, na bazie której przygotujesz marynatę. Najlepiej, jeśli kurczak będzie w niej leżakował przynajmniej kilka godzin. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy nawet godzina. Usmażone piersi potnij w poprzek włókien na mniejsze kawałki i poukładaj na kompozycji ze świeżych sałat. Danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli udekorujesz je kiełkami rzodkiewki lub brokułów. Idealnym dodatkiem może być świeża bagietka lub tosty czosnkowe.