Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
łatwe
81 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz.
Krok 2
Do kielicha miksera wlej oliwę, dodaj ząbek czosnku, suszone pomidory, cały pęczek bazylii oraz kostkę Knorr. Dokładnie miksuj na gęstą masę.
Krok 3
Powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
Krok 4
Po tym czasie smaż mięso na niezbyt rozgrzanej patelni grillowej tak, aby się nie przypaliło przez około 15 minut.
Krok 5
Po usmażeniu pokrój mięso w plastry i podawaj ze świeżą sałatą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
Pierś z kurczaka lubi towarzystwo wyrazistych w smaku dodatków. Suszone pomidory to przysmak, dzięki któremu wyczarujesz soczystego kurczaka z patelni z topenadą pomidorową. Do dzieła! Aby przygotować to pięknie wyglądające i apetyczne danie, potrzebujesz dosłownie kilka składników. Podstawą będzie pierś z kurczaka. Jeśli lubisz indyka, możesz wykorzystać także ten rodzaj mięsa. Efekt będzie tak samo dobry. Warto znać przepis na pastę z ziół i przypraw, na bazie której przygotujesz marynatę. Najlepiej, jeśli kurczak będzie w niej leżakował przynajmniej kilka godzin. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy nawet godzina. Usmażone piersi potnij w poprzek włókien na mniejsze kawałki i poukładaj na kompozycji ze świeżych sałat. Danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli udekorujesz je kiełkami rzodkiewki lub brokułów. Idealnym dodatkiem może być świeża bagietka lub tosty czosnkowe.