Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
łatwe
122 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 szklanki
1 pęczek
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz.

Krok 2
Do kielicha miksera wlej oliwę, dodaj ząbek czosnku, suszone pomidory, cały pęczek bazylii oraz kostkę Knorr. Dokładnie miksuj na gęstą masę.

Krok 3
Powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Po tym czasie smaż mięso na niezbyt rozgrzanej patelni grillowej tak, aby się nie przypaliło przez około 15 minut.

Krok 5
Po usmażeniu pokrój mięso w plastry i podawaj ze świeżą sałatą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
Pierś z kurczaka lubi towarzystwo wyrazistych w smaku dodatków. Suszone pomidory to przysmak, dzięki któremu wyczarujesz soczystego kurczaka z patelni z topenadą pomidorową. Do dzieła! Aby przygotować to pięknie wyglądające i apetyczne danie, potrzebujesz dosłownie kilka składników. Podstawą będzie pierś z kurczaka. Jeśli lubisz indyka, możesz wykorzystać także ten rodzaj mięsa. Efekt będzie tak samo dobry. Warto znać przepis na pastę z ziół i przypraw, na bazie której przygotujesz marynatę. Najlepiej, jeśli kurczak będzie w niej leżakował przynajmniej kilka godzin. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy nawet godzina. Usmażone piersi potnij w poprzek włókien na mniejsze kawałki i poukładaj na kompozycji ze świeżych sałat. Danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli udekorujesz je kiełkami rzodkiewki lub brokułów. Idealnym dodatkiem może być świeża bagietka lub tosty czosnkowe.