Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
łatwe
122 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 szklanki
1 pęczek
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz.

Krok 2
Do kielicha miksera wlej oliwę, dodaj ząbek czosnku, suszone pomidory, cały pęczek bazylii oraz kostkę Knorr. Dokładnie miksuj na gęstą masę.

Krok 3
Powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Krok 4
Po tym czasie smaż mięso na niezbyt rozgrzanej patelni grillowej tak, aby się nie przypaliło przez około 15 minut.

Krok 5
Po usmażeniu pokrój mięso w plastry i podawaj ze świeżą sałatą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową
Pierś z kurczaka lubi towarzystwo wyrazistych w smaku dodatków. Suszone pomidory to przysmak, dzięki któremu wyczarujesz soczystego kurczaka z patelni z topenadą pomidorową. Do dzieła! Aby przygotować to pięknie wyglądające i apetyczne danie, potrzebujesz dosłownie kilka składników. Podstawą będzie pierś z kurczaka. Jeśli lubisz indyka, możesz wykorzystać także ten rodzaj mięsa. Efekt będzie tak samo dobry. Warto znać przepis na pastę z ziół i przypraw, na bazie której przygotujesz marynatę. Najlepiej, jeśli kurczak będzie w niej leżakował przynajmniej kilka godzin. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy nawet godzina. Usmażone piersi potnij w poprzek włókien na mniejsze kawałki i poukładaj na kompozycji ze świeżych sałat. Danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli udekorujesz je kiełkami rzodkiewki lub brokułów. Idealnym dodatkiem może być świeża bagietka lub tosty czosnkowe.