Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

0.5 szklanki

1 pęczek

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść, umyj i osusz.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Do kielicha miksera wlej oliwę, dodaj ząbek czosnku, suszone pomidory, cały pęczek bazylii oraz kostkę Knorr. Dokładnie miksuj na gęstą masę.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Powstałą pastą natrzyj dokładnie mięso i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie smaż mięso na niezbyt rozgrzanej patelni grillowej tak, aby się nie przypaliło przez około 15 minut.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu pokrój mięso w plastry i podawaj ze świeżą sałatą.

Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Jeczminski

    Łukasz Jeczminski , 30.12.2020

    Switne Danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorowąSoczysty kurczak z patelni z topenadą pomidorową

Pierś z kurczaka lubi towarzystwo wyrazistych w smaku dodatków. Suszone pomidory to przysmak, dzięki któremu wyczarujesz soczystego kurczaka z patelni z topenadą pomidorową. Do dzieła! Aby przygotować to pięknie wyglądające i apetyczne danie, potrzebujesz dosłownie kilka składników. Podstawą będzie pierś z kurczaka. Jeśli lubisz indyka, możesz wykorzystać także ten rodzaj mięsa. Efekt będzie tak samo dobry. Warto znać przepis na pastę z ziół i przypraw, na bazie której przygotujesz marynatę. Najlepiej, jeśli kurczak będzie w niej leżakował przynajmniej kilka godzin. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, wystarczy nawet godzina. Usmażone piersi potnij w poprzek włókien na mniejsze kawałki i poukładaj na kompozycji ze świeżych sałat. Danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli udekorujesz je kiełkami rzodkiewki lub brokułów. Idealnym dodatkiem może być świeża bagietka lub tosty czosnkowe.