
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 opakowanie
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka, dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem. Smaż 10 minut.
Krok 3
Wlej wodę, dodaj Rosół z kury Knorr i duś 15 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodaj osączoną kukurydzę, majeranek, posiekany szczypiorek, masło a także mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej