Kurczak w sosie z kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z kukurydzą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka, dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem. Smaż 10 minut.

Krok 3

Wlej wodę, dodaj Rosół z kury Knorr i duś 15 minut.

Krok 4

Po tym czasie dodaj osączoną kukurydzę, majeranek, posiekany szczypiorek, masło a także mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej