Kurczak w sosie miodowo-musztardowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

129 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

100 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso usmaż na oleju, aż nabierze rumianej barwy. Dopraw je lekko solą i pieprzem.

Krok 2

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz starty imbir.

Krok 3

Teraz wlej na patelnię wodę, śmietankę i musztardę.

Krok 4

Dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj powoli przez ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 5

Groszek cukrowy pokrój w paski.

Krok 6

Pod sam koniec dodaj miód, wsyp groszek i wszystko ponownie zagotuj. Natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie miodowo-musztardowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie miodowo-musztardowym Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Jeśli poszukujesz dania, które połączy w sobie wyrazisty smak mięsa z nutą słodyczy, ta propozycja będzie dla Ciebie doskonała. Zainspiruj się nią i przygotuj kurczaka w sosie musztardowym. Słodko-pikantny posmak uzyskasz za sprawą musztardy, czosnku oraz imbiru i niewielkiej ilości miodu dodanego pod koniec gotowania. Do tego dania wykorzystaj pałki z kurczaka, które możesz zastąpić również skrzydełkami. Przed gotowaniem podsmaż je na patelni, aż staną się rumiane. Opcjonalnie dopraw je pieprzem i innymi przyprawami. Sos na bazie musztardy zapraw kwaśną śmietaną. Oprócz wymienionych już składników, w potrawie sprawdzi się również zielony groszek cukrowy. W sezonie sięgnij po świeży, zimą skorzystaj z mrożonek. Wcześniej możesz go oddzielnie ugotować w wodzie, aż stanie się miękki. Kurczaka w sosie musztardowym podawaj na ciepło z ryżem lub ziemniakami. Okaże się smaczny w połączeniu ze słodko-kwaśną surówką z kapusty kiszonej. Mamy nadzieję, że skorzystasz z naszego sprawdzonego przepisu.