Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

6 sztuk

150 mililitrów

4 łyżeczki

120 gramów

70 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę, a pieczarki w ósemki.

Krok 2

Do miski wsyp mąkę, dodaj margarynę oraz posiekane zioła. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w dłoniach składniki (kruszonka powinna przypominać małe różyczki kalafiora).

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso. Gdy się zrumieni, dodaj pieczarki.

Krok 4

Fix Knorr rozmieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Płyn wlej na patelnię ze smażącymi się składnikami i gotuj 3 minuty.

Krok 5

Przygotowane mięso z grzybami i sosem przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp ziołową kruszonką i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło udekorowaną listkami ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grzybami i ziołową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej