Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
łatwe
296 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.
Krok 3
Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.
Krok 4
Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5
Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.
Krok 6
Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.
Krok 7
Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.