Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

- Krok 1Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- Krok 2Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.
- Krok 3Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.
- Krok 4Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.
- Krok 5Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.
- Krok 6Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.
- Krok 7Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.

Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.