Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
łatwe
316 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
500 mililitrów
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.
Krok 3
Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.
Krok 4
Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 5
Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.
Krok 6
Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.
Krok 7
Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim
Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.


































