Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

500 mililitrów

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.

Krok 3

Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.

Krok 4

Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 5

Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.

Krok 6

Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.

Krok 7

Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Schab a'la stroganoff Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Schab a'la stroganoff Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.