Zapiekanka pod ciastem francuskim - kurczak | Przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
241 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki pokrój w cząstki, czosnek i cebulę posiekaj, a kurczaka pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Podsmaż warzywa na patelni, następnie dodaj mięso. Gdy wszystko zrobi się rumiane, zdejmij składniki na osobny talerzyk.

Krok 3

Na tą samą patelnię wlej śmietankę i dodaj listki z tymianku oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Zagotuj sos.

Krok 4

Teraz dodaj z powrotem mięso z cebulą i czosnkiem. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 5

Wymieszaj składniki i nałóż porcje do indywidualnych naczyń do zapiekania.

Krok 6

Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe kształty tak, aby zakryć powierzchnię naczynia do zapiekania. Średnica ciasta powinna być o 1 cm większa.

Krok 7

Zagnij ciasto na rantach. Za pomocą pędzla posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz w 180 °C przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Jeśli szukasz eleganckiej i efektownej potrawy, dobrą propozycją dla Ciebie będzie danie z mięsem drobiowym, ziołami oraz ciastem francuskim. Kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i tymiankiem przygotujesz dość szybko. Wystarczy podsmażyć warzywa, dodać do nich mięso, a następnie połączyć z sosem śmietanowym z przyprawami. Duszone przez chwilę składniki umieszcza się w niewielkich kokilkach lub innych naczyniach żaroodpornych. Każde z nich przykrywa się wyciętym z ciasta francuskiego płatem i zapieka do czasu, aż odpowiednio się on zarumieni i delikatnie rozwarstwi. Ciasto francuskie warto posmarować roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miało apetyczny, złoty kolor. Danie serwuje się od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze gorące. Można udekorować je świeżymi ziołami – gałązką tymianku, rozmarynem lub kolendrą. Potrawkę z kurczaka z tymiankiem pod ciastem francuskim uzupełnij również warzywnym dodatkiem w postaci surówki z kapusty lub sałatki, np. z roszponki i pieczonego buraka. Zobacz przepis na tę wersję kurczaka.