Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
łatwe
2417 osób zapisało

Składniki
30 dekagramów
500 gramów
2 sztuki
20 dekagramów
150 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i podsmaż.

Krok 2
Lekko podgotuj brokuły, odcedź je i delikatnie wymieszaj z indykiem. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso z brokułami.

Krok 3
Przygotuj sos: śmietanę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Dobra rada:
Podawaj gotowe danie z bagietką oraz sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście w kuchni innych gatunków mięs, wypróbujcie nasz przepis na zapiekankę z indykiem i brokułami, w którym pierś z indyka odgrywa główną rolę. Jest to mięso, które pasuje do niemal wszystkich warzyw, a co też ważne, szybko się je piecze. Pierś z indyka w sosie śmietanowo – serowym to rodzaj zapiekanki, którą możesz przygotować tuż przed przyjściem gości albo dzień wcześniej. Kiedy nadejdzie czas wizyty, tylko wsadzisz naczynie żaroodporne do piekarnika i podgrzejesz gotowego indyka w sosie śmietanowym z brokułami. Dzięki temu odwiedzin znajomych nie spędzisz wyłącznie w kuchni, ale na miłej pogawędce. Ważnym składnikiem wspomnianej kompozycji jest sos serowy, który nada potrawie aksamitnej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Indyk z brokułami w sosie serowym trafi w gust każdego miłośnika drobiu, który poszukuje inspiracji na proste i pyszne dania.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z indykiem i brokułami to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach. Doskonale nadaje się na obiad świąteczny, rocznice czy przyjęcie, np. urodzinowe.
Czy wiesz, że?
Indyk jest bardzo popularnym mięsem w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjnie serwuje się go z okazji Święta Dziękczynienia. Dziś przygotowywany jest nie tylko w wersji pieczonej, ale także smażonej, do czego wykorzystuje się specjalne garnki wypełnione gorącym olejem.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do zapiekanki z indykiem i brokułami jest chrupiąca bagietka oraz sałata.