Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
łatwe
2423 osoby zapisały

Składniki
30 dekagramów
500 gramów
2 sztuki
20 dekagramów
150 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i podsmaż.

Krok 2
Lekko podgotuj brokuły, odcedź je i delikatnie wymieszaj z indykiem. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso z brokułami.

Krok 3
Przygotuj sos: śmietanę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Dobra rada:
Podawaj gotowe danie z bagietką oraz sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście w kuchni innych gatunków mięs, wypróbujcie nasz przepis na zapiekankę z indykiem i brokułami, w którym pierś z indyka odgrywa główną rolę. Jest to mięso, które pasuje do niemal wszystkich warzyw, a co też ważne, szybko się je piecze. Pierś z indyka w sosie śmietanowo – serowym to rodzaj zapiekanki, którą możesz przygotować tuż przed przyjściem gości albo dzień wcześniej. Kiedy nadejdzie czas wizyty, tylko wsadzisz naczynie żaroodporne do piekarnika i podgrzejesz gotowego indyka w sosie śmietanowym z brokułami. Dzięki temu odwiedzin znajomych nie spędzisz wyłącznie w kuchni, ale na miłej pogawędce. Ważnym składnikiem wspomnianej kompozycji jest sos serowy, który nada potrawie aksamitnej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Indyk z brokułami w sosie serowym trafi w gust każdego miłośnika drobiu, który poszukuje inspiracji na proste i pyszne dania.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z indykiem i brokułami to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach. Doskonale nadaje się na obiad świąteczny, rocznice czy przyjęcie, np. urodzinowe.
Czy wiesz, że?
Indyk jest bardzo popularnym mięsem w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjnie serwuje się go z okazji Święta Dziękczynienia. Dziś przygotowywany jest nie tylko w wersji pieczonej, ale także smażonej, do czego wykorzystuje się specjalne garnki wypełnione gorącym olejem.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do zapiekanki z indykiem i brokułami jest chrupiąca bagietka oraz sałata.