Indyk z brokułami w sosie serowym - zapiekany filet | Przepisy.pl pixel

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

heart
1803 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1965 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

500 gramów

2 sztuki

20 dekagramów

150 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i podsmaż.

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - Krok 1

Krok 2

Lekko podgotuj brokuły, odcedź je i delikatnie wymieszaj z indykiem. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso z brokułami.

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos: śmietanę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - Krok 3

Krok 4

Całość zalej przygotowanym sosem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj gotowe danie z bagietką oraz sałatą.

4

Opinie o przepisie

  • Sebicze

    Sebicze , 10.02.2022

    Pycha dodałem papryki jalapenio oraz makaron rurki niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Powichrowska

    Hanna Powichrowska , 14.02.2020

    Dobrze smakuje z suszonymi pomidorami i oliwkami. Do śmietany dodałam zieloną pietruszkę, ale myślę że koperek też by nie był zły

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Erinti Erinti

    Erinti Erinti , 27.04.2019

    Zrobiłam wersję z kurczakiem (w sklepie nie było indyka), pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Tańska

    Ola Tańska , 07.05.2015

    Świetny smak! Lubię podmieniać składniki więc robię też wersję z kurczakiem i kalafiorem :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowymIndyk z brokułami zapiekany w sosie serowym

Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście w kuchni innych gatunków mięs, wypróbujcie nasz przepis na zapiekankę z indykiem i brokułami, w którym pierś z indyka odgrywa główną rolę. Jest to mięso, które pasuje do niemal wszystkich warzyw, a co też ważne, szybko się je piecze. Pierś z indyka w sosie śmietanowo – serowym to rodzaj zapiekanki, którą możesz przygotować tuż przed przyjściem gości albo dzień wcześniej. Kiedy nadejdzie czas wizyty, tylko wsadzisz naczynie żaroodporne do piekarnika i podgrzejesz gotowego indyka w sosie śmietanowym z brokułami. Dzięki temu odwiedzin znajomych nie spędzisz wyłącznie w kuchni, ale na miłej pogawędce. Ważnym składnikiem wspomnianej kompozycji jest sos serowy, który nada potrawie aksamitnej konsystencji. Smacznego!

Dla kogo?

Indyk z brokułami w sosie serowym trafi w gust każdego miłośnika drobiu, który poszukuje inspiracji na proste i pyszne dania.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z indykiem i brokułami to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach. Doskonale nadaje się na obiad świąteczny, rocznice czy przyjęcie, np. urodzinowe.

Czy wiesz, że?

Indyk jest bardzo popularnym mięsem w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjnie serwuje się go z okazji Święta Dziękczynienia. Dziś przygotowywany jest nie tylko w wersji pieczonej, ale także smażonej, do czego wykorzystuje się specjalne garnki wypełnione gorącym olejem.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do zapiekanki z indykiem i brokułami jest chrupiąca bagietka oraz sałata.