Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
łatwe
2431 osób zapisało

Składniki
30 dekagramów
500 gramów
2 sztuki
20 dekagramów
150 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mięso, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i podsmaż.

Krok 2
Lekko podgotuj brokuły, odcedź je i delikatnie wymieszaj z indykiem. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i przełóż do niego mięso z brokułami.

Krok 3
Przygotuj sos: śmietanę wymieszanej z jajkami, startym serem oraz odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4
Całość zalej przygotowanym sosem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Dobra rada:
Podawaj gotowe danie z bagietką oraz sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z brokułami zapiekany w sosie serowym
Drób cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Najczęściej wybieramy kurczaka. Jeśli do tej pory nie wykorzystywaliście w kuchni innych gatunków mięs, wypróbujcie nasz przepis na zapiekankę z indykiem i brokułami, w którym pierś z indyka odgrywa główną rolę. Jest to mięso, które pasuje do niemal wszystkich warzyw, a co też ważne, szybko się je piecze. Pierś z indyka w sosie śmietanowo – serowym to rodzaj zapiekanki, którą możesz przygotować tuż przed przyjściem gości albo dzień wcześniej. Kiedy nadejdzie czas wizyty, tylko wsadzisz naczynie żaroodporne do piekarnika i podgrzejesz gotowego indyka w sosie śmietanowym z brokułami. Dzięki temu odwiedzin znajomych nie spędzisz wyłącznie w kuchni, ale na miłej pogawędce. Ważnym składnikiem wspomnianej kompozycji jest sos serowy, który nada potrawie aksamitnej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Indyk z brokułami w sosie serowym trafi w gust każdego miłośnika drobiu, który poszukuje inspiracji na proste i pyszne dania.
Na jaką okazję?
Zapiekanka z indykiem i brokułami to zestaw skomponowany z myślą o specjalnych okazjach. Doskonale nadaje się na obiad świąteczny, rocznice czy przyjęcie, np. urodzinowe.
Czy wiesz, że?
Indyk jest bardzo popularnym mięsem w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjnie serwuje się go z okazji Święta Dziękczynienia. Dziś przygotowywany jest nie tylko w wersji pieczonej, ale także smażonej, do czego wykorzystuje się specjalne garnki wypełnione gorącym olejem.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do zapiekanki z indykiem i brokułami jest chrupiąca bagietka oraz sałata.



































