Kieszonki z indyka z grzybami leśnymi: filet | Przepisy.pl pixel

Kieszonki z indyka z grzybami

czyli faszerowany filet z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

10 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój śliwki na małe kawałki, posiekaj czosnek. Dodaj do reszty, dopraw majerankiem i odrobiną Przyprawy do mięs Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Pokrój pierś z indyka na plastry o grubości 1 centymetra. Zrób w każdym kawałku mięsa kieszonkę, poziomo nacinając mięso ostrym nożem.

Krok 3

Podsmaż tak przygotowane kotleciki z obu stron na patelni.

Krok 4

Wymieszaj Sos grzybowy Knorr z wodą według zaleceń na opakowaniu. Następnie zalej sosem podsmażonego indyka i gotuj całość przez 5 minut. Podawaj.

Krok 5

Pokrój grzyby w ćwiartki, cebulę w kostkę i podsmaż je na oleju.

Krok 6

W przygotowane nacięcia włóż farsz i owiń każdy kawałek mięsa 2 plastrami boczku.

1

Opinie o przepisie

  • Alicja Plichta

    Alicja Plichta , 05.07.2015

    bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki z indyka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki z indyka z grzybamiKieszonki z indyka z grzybami

Planujesz uroczysty obiad i szukasz wykwintnego, a jednocześnie łatwego w przygotowaniu dania? Zdecyduj się na kieszonki z indyka z grzybami. To doskonała mieszanka różnych smaków – łagodne i kruche mięso z indyka połączysz w niej ze słodkimi i aromatycznymi suszonymi śliwkami oraz chrupiącym wędzonym boczkiem. Ważnym składnikiem nadzienia są też grzyby – wybierz leśne, np. prawdziwki albo maślaki, ale ewentualnie sprawdzą się także pieczarki. W kawałkach mięsa wytnij nieduże kieszonki, owiń je boczkiem i podsmaż. Pamiętaj, żeby nie robić tego zbyt długo, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i miękkie. Pierś z indyka faszerowaną grzybami leśnymi podaj w gęstym grzybowym sosie, najlepiej z kawałkami grzybów. Serwuj danie również z kluskami śląskimi albo kopytkami, z dodatkiem czerwonej kapusty lub surówki z buraków. Przygotowując taką kompozycję, pamiętaj, że dobrze jest namoczyć suszone śliwki, by zmiękły. Koniecznie spróbuj tego dania przy najbliższej okazji i podziel się swoją opinią.