Pieczeń rzymska z indyka – przepis z udźca | Przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z udźca indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

212

575 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4012 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

7 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj łyżeczkę przyprawy grubo mielonej, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 2

Krok 3

Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 3

Krok 4

Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej wcześniej fasoli, dodaj do farszu przesmażoną cebulkę, która podkręci smak fasoli.

8

Opinie o przepisie

  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    Tak. To danie wygląda bardzo imponująco na stole, pokazuje że coś tam potrafimy :) można nim zdecydowanie szpanować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak* ostatnio do pieczeni rzymskiej dodałam do środka wokół jajek przesmażony szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej .Fajnie wyglądała no i smakowała oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Magdalena Skibińska

    Dorota Magdalena Skibińska , 11.08.2016

    wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dziadul

    Monika Dziadul , 23.03.2016

    Pycha :-) Smacznego :-) i Wesolych swiat dla wszystkich :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kun

    Rafał Kun , 23.03.2016

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Dominik

    Bozena Dominik , 23.03.2016

    Pieczen rzymska,a w naszych stronach nazywalismy poprostu slepym zajacem,dlaczego ,poniewaz szary o jednym oku lezacy na zielonej salacie ,smacznego pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnes Korol

    Agnes Korol , 22.03.2016

    Malgorzata Sakowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Feliksiak

    Tomasz Feliksiak , 22.03.2016

    a

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z udźca indyka Pieczeń rzymska z udźca indyka

Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa do foremki, wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą. Po przełożeniu całości, potrząśnij foremką delikatnie, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso ułoży się w niej równomiernie. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!