Pieczeń rzymska z udźca indyka

- Krok 1Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.
- Krok 2Do mięsa dodaj łyżeczkę ostrej papryki, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwkami, pokrojony w gruba kostkę serem feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
- Krok 3Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.
- Krok 4Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.

Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk.

Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa do foremki, wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą. Po przełożeniu całości, potrząśnij foremką delikatnie, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso ułoży się w niej równomiernie. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!