Pieczeń rzymska z indyka – przepis z udźca | Przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z udźca indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

222

heart
587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

7 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj łyżeczkę przyprawy grubo mielonej, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 2

Krok 3

Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 3

Krok 4

Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej wcześniej fasoli, dodaj do farszu przesmażoną cebulkę, która podkręci smak fasoli.

8

Opinie o przepisie

  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    Tak. To danie wygląda bardzo imponująco na stole, pokazuje że coś tam potrafimy :) można nim zdecydowanie szpanować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak* ostatnio do pieczeni rzymskiej dodałam do środka wokół jajek przesmażony szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej .Fajnie wyglądała no i smakowała oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Magdalena Skibińska

    Dorota Magdalena Skibińska , 11.08.2016

    wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dziadul

    Monika Dziadul , 23.03.2016

    Pycha :-) Smacznego :-) i Wesolych swiat dla wszystkich :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kun

    Rafał Kun , 23.03.2016

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Dominik

    Bozena Dominik , 23.03.2016

    Pieczen rzymska,a w naszych stronach nazywalismy poprostu slepym zajacem,dlaczego ,poniewaz szary o jednym oku lezacy na zielonej salacie ,smacznego pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnes Korol

    Agnes Korol , 22.03.2016

    Malgorzata Sakowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Feliksiak

    Tomasz Feliksiak , 22.03.2016

    a

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z udźca indyka Pieczeń rzymska z udźca indyka

Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.

Dla kogo?

Fani mięs będą szczególnie zadowoleni z dania, jakim jest pieczeń rzymska z indyka. Ten soczysty i delikatny drób nie ma sobie równych. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i napisz w komentarzach swoją opinię. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z indyka już na Ciebie czeka!

Na jaką okazję?

Pieczeń z udźca indyka zrobi furorę na imieninach lub urodzinach. To ciepłe danie szybko zniknie z talerzy! Pieczeń z indyka mielonego możesz również zaserwować podczas zwykłego obiadu. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją. Smacznego!

Czy wiesz, że?

Aby mięso na pieczeń z udźca indyka ułożyło się równomiernie, potrząśnij foremką, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso wypełni idealnie foremkę. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Pieczeń rzymska z udźca indyka dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!

Dla urozmaicenia:

Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa na pieczeń rzymską z udźca indyka do foremki wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą.