Pieczeń rzymska z udźca indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczeń rzymska z udźca indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

525 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4939 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

7 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj łyżeczkę ostrej papryki, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwkami, pokrojony w gruba kostkę serem feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 2

Krok 3

Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 3

Krok 4

Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.

Pieczeń rzymska z udźca indyka  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk.

7

Opinie o przepisie

  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak* ostatnio do pieczeni rzymskiej dodałam do środka wokół jajek przesmażony szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej .Fajnie wyglądała no i smakowała oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Magdalena Skibińska

    Dorota Magdalena Skibińska , 11.08.2016

    wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Dziadul

    Monika Dziadul , 23.03.2016

    Pycha :-) Smacznego :-) i Wesolych swiat dla wszystkich :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kun

    Rafał Kun , 23.03.2016

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Dominik

    Bozena Dominik , 23.03.2016

    Pieczen rzymska,a w naszych stronach nazywalismy poprostu slepym zajacem,dlaczego ,poniewaz szary o jednym oku lezacy na zielonej salacie ,smacznego pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnes Korol

    Agnes Korol , 22.03.2016

    Malgorzata Sakowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Feliksiak

    Tomasz Feliksiak , 22.03.2016

    a

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z udźca indyka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Indyk po malezyjsku
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rzymska z udźca indyka Pieczeń rzymska z udźca indyka

Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa do foremki, wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą. Po przełożeniu całości, potrząśnij foremką delikatnie, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso ułoży się w niej równomiernie. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!