
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
7 sztuk
2 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.

Krok 2
Do mięsa dodaj łyżeczkę przyprawy grubo mielonej, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

Krok 3
Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.

Krok 4
Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.


Dobra rada:
Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej wcześniej fasoli, dodaj do farszu przesmażoną cebulkę, która podkręci smak fasoli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń rzymska z udźca indyka
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
Dla kogo?
Fani mięs będą szczególnie zadowoleni z dania, jakim jest pieczeń rzymska z indyka. Ten soczysty i delikatny drób nie ma sobie równych. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i napisz w komentarzach swoją opinię. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z indyka już na Ciebie czeka!
Na jaką okazję?
Pieczeń z udźca indyka zrobi furorę na imieninach lub urodzinach. To ciepłe danie szybko zniknie z talerzy! Pieczeń z indyka mielonego możesz również zaserwować podczas zwykłego obiadu. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Aby mięso na pieczeń z udźca indyka ułożyło się równomiernie, potrząśnij foremką, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso wypełni idealnie foremkę. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Pieczeń rzymska z udźca indyka dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa na pieczeń rzymską z udźca indyka do foremki wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą.