
Składniki
800 gramów
1 opakowanie
7 sztuk
2 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
100 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z indyka zmiel na grubych oczkach (możesz tez użyć gotowego mięsa mielonego) i połącz z odciśniętymi kajzerkami.

Krok 2
Do mięsa dodaj łyżeczkę przyprawy grubo mielonej, 2 jajka, posiekaną natką pietruszki, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz Przyprawę do mięsa mielonego Knorr dla podkreślenia smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

Krok 3
Połowę farszu ułóż w formie do ciasta wyłożonej pergaminem. Po środku zrób małe wgłębienie. Ułóż pozostałe 5 ugotowanych na twardo i obranych jaj. Całość przykryj pozostałą częścią farszu.

Krok 4
Pieczenią postukaj upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut.


Dobra rada:
Wykorzystaj formę o wymiarach 27 cm x 12 cm. Do farszu, obok natki pietruszki, idealnie będzie pasował tymianek i lubczyk. Zamiast mięsa mielonego użyj ugotowanej wcześniej fasoli, dodaj do farszu przesmażoną cebulkę, która podkręci smak fasoli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczeń rzymska z udźca indyka
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Zmiel mięso lub kup gotowe mięso mielone. Oprócz udźca z indyka pasować też będzie inne, np. wieprzowo-wołowe. Danie jest uniwersalne, a ponadto dobrze komponuje się z różnymi dodatkami.
Dla kogo?
Fani mięs będą szczególnie zadowoleni z dania, jakim jest pieczeń rzymska z indyka. Ten soczysty i delikatny drób nie ma sobie równych. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i napisz w komentarzach swoją opinię. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z indyka już na Ciebie czeka!
Na jaką okazję?
Pieczeń z udźca indyka zrobi furorę na imieninach lub urodzinach. To ciepłe danie szybko zniknie z talerzy! Pieczeń z indyka mielonego możesz również zaserwować podczas zwykłego obiadu. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją. Smacznego!
Czy wiesz, że?
Aby mięso na pieczeń z udźca indyka ułożyło się równomiernie, potrząśnij foremką, lekko uderzając o stół. Dzięki temu mięso wypełni idealnie foremkę. W zależności od temperatury dania, serwuj je z opiekanymi ziemniakami albo sałatką jarzynową. Pieczeń rzymska z udźca indyka dobrze będzie smakowała z dodatkiem ostrego chrzanu albo w wersji łagodniejszej, z majonezem. Wypróbuj w najbliższym czasie!
Dla urozmaicenia:
Zamiast sera feta dodaj np. bryndzę, a ostrą papryczkę zamień na słodką czerwoną paprykę. Smak będzie łagodniejszy. Wierzch pieczeni przykryj cienkimi plastrami boczku, które nadadzą jej przyjemnego aromatu i chrupkości. Przed przełożeniem mięsa na pieczeń rzymską z udźca indyka do foremki wyłóż ją papierem albo natrzyj tłuszczem i posyp bułką tartą.