Uważasz, że robienie ciast jest zbyt wymagające i zajmuje za dużo czasu? Traktujesz to bardziej jak przykry obowiązek niż przyjemność? Masz dosyć wyjmowania zakalca z piekarnika? Jeśli trzy razy odpowiedziałaś TAK, to nasze propozycje są dla Ciebie. Robienie ciasta bez pieczenia jest proste. Wystarczy tylko poznać kilka sztuczek, a każde Twoje ciasto to będzie hit. Do dzieła!
Przepis cwany jaglany
Eton mess, czyli bałagan na talerzu
Wykorzystaj sezon na truskawki, żeby zrobić ten najprostszy z klasycznych deserów. Usuń szypułki z truskawek i pokrój je w kostkę. Galaretkę rozpuść w wodzie, przestudź i połącz z jogurtem. Tężejący jogurt wymieszaj z truskawkami i przelej do salaterki. Wstaw do lodówki. Gotowy serniczek polej musem truskawkowym. Udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj z biszkoptami. Przygotowanie tego deseru trwa zaledwie kilka chwil, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Ciasto jak chmura
Niebiański smak tego ciasta zaczyna się od spodu z maślanych herbatników, a kończy na puchu w białej wersji.
Zakochaj się w banoffee
Nie jesteś dobra w pieczeniu, ale całkiem niezła w układaniu? Fantastycznie, mamy dla Ciebie deser tak prosty, że zrobi je nawet dziecko. Spód ciasta zrób jak w przepisach powyżej: z herbatników i rozpuszczonej kostki masła. Wyłóż nim spód tortownicy. W małym garnuszku rozgrzej masę krówkową, tak żeby zyskała płynną konsystencję. Wylej ją na kruchy spód. Na nią wyłóż pokrojone banany, skrop je delikatnie cytryną, żeby nie sczerniały. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i połóż kilka kleksów sera na wierzch ciasta. Na koniec oprósz je kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin