Uważasz, że robienie ciast jest zbyt wymagające i zajmuje za dużo czasu? Traktujesz to bardziej jak przykry obowiązek niż przyjemność? Masz dosyć wyjmowania zakalca z piekarnika? Jeśli trzy razy odpowiedziałaś TAK, to nasze propozycje są dla Ciebie. Robienie ciasta bez pieczenia jest proste. Wystarczy tylko poznać kilka sztuczek, a każde Twoje ciasto to będzie hit. Do dzieła!
Przepis cwany jaglany
Ten przepis pokazuje jak w prosty sposób zrobić kruchy spód do ciasta. Wystarczy dokładnie pokruszyć herbatniki i połączyć je z rozpuszczoną kostką do pieczenia KASIA. Ciasto zyska solidną podstawę, która nie będzie się rozsypywać i nie będzie zbyt twarda. Nie bój się użyć kaszy jaglanej. Dzięki połączeniu z mleczkiem kokosowym, jogurtem i ubitą śmietaną, kasza będzie niewyczuwalna w smaku. Ciasto nabierze aksamitnej konsystencji i będzie pyszne.
Eton mess, czyli bałagan na talerzu
Wykorzystaj sezon na truskawki, żeby zrobić ten najprostszy z klasycznych deserów. Usuń szypułki z truskawek i pokrój je w kostkę. Dodaj trochę cukru i octu balsamicznego. Ta prosta sztuczka pozwoli Ci wydobyć i podkreślić słodycz truskawek. Uważaj tylko, aby nie przesadzić z octem. Rozgnieć truskawki widelcem i połóż na talerzu, półmisku lub w słoiku, to już zależy od Ciebie.Teraz delikatnie ubij śmietanę, ale nie na sztywno, wystarczy, że będzie gęsta, dodaj ją do truskawek, a na wierzch połóż pokruszoną bezę. Gotowe. Przygotowanie tego deseru trwa zaledwie kilka chwil, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Ciasto jak chmura
Niebiański smak tego ciasta zaczyna się od spodu z mlecznej czekolady, a kończy na puchu z jej białej wersji. Rozpuść mleczną czekoladę razem z kostką do pieczenia KASIA, a później połącz je z pokruszonymi herbatnikami. Spód zyska głęboki kolor i smak. Ciasto wykończ delikatną i puszystą masą. Wystarczy śmietanka, biała czekolada i odrobina żelatyny. Kliknij na zdjęcie znajdujące się w przepisie, aby zobaczyć video ze szczegółową instrukcją.
Zakochaj się w banoffee
Nie jesteś dobra w pieczeniu, ale całkiem niezła w układaniu? Fantastycznie, mamy dla Ciebie deser tak prosty, że zrobi je nawet dziecko. Spód ciasta zrób jak w przepisach powyżej: z herbatników i rozpuszczonej kostki do pieczenia KASIA. Wyłóż nim spód tortownicy. W małym garnuszku rozgrzej masę krówkową, tak żeby zyskała płynną konsystencję. Wylej ją na kruchy spód. Na nią wyłóż pokrojone banany, skrop je delikatnie cytryną, żeby nie sczerniały. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i połóż kilka kleksów sera na wierzch ciasta. Na koniec oprósz je kakao. Włóż do lodówki na kilka godzin
Batonikowy raj
W kuchennej szafce zawsze chowasz kilka batoników i ciasteczek? Przydadzą się, kiedy będziesz musiała zrobić ciasto na wyjątkową okazję. Sprawdź nasz przepis, na najsłodsze ciasto bez pieczenia. Jeśli kochasz desery, będziesz nim zachwycona.