
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostki rosołowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w litrze wody. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł dokładnie płuczemy, rozdzielamy różyczki, dodajemy wraz z ziemniakiem do bulionu. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, po czym dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i delikatem uniwersalnym. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, śmietaną oraz małymi gałązkami natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z brokułów
Krem z brokułów to propozycja wyjątkowo łatwej w przygotowaniu zupy. Mimo tego, że zawiera niewiele składników, wyjdzie bardzo smaczna. Przyrządzisz ją na rosole z kury, do którego dodaje się dużego ziemniaka – obranego ze skóry – i brokuła. To drugie warzywo należy dokładnie umyć i wydzielić z niego różyczki. Całość gotuje się do momentu uzyskania miękkości przez wspomniane warzywa. Czas gotowania możesz wydłużyć – dzięki temu warzywa będzie łatwiej zblendować. Rosół, razem z ugotowanymi w nim składnikami, należy zmiksować na gładki krem. Gotowe danie dopraw śmietaną 18% i natką pietruszki. Dobrym dodatkiem do przygotowanej w ten sposób zupy będzie groszek ptysiowy lub grzanki – świetnie sprawdzą się te przyrządzone z chleba razowego. Możesz też posypać ją uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do dania niewielką ilość sproszkowanej papryki chili. Sprawdzić się może również starty parmezan. Wybrany dodatek dołącz do kremu bezpośrednio przed podaniem go. Myślisz o prostej i smacznej zupie? Sprawdź ten przepis!