Zupa - krem z brokułów z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokułów

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostki rosołowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w litrze wody. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł dokładnie płuczemy, rozdzielamy różyczki, dodajemy wraz z ziemniakiem do bulionu. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, po czym dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i delikatem uniwersalnym. Dekorujemy groszkiem ptysiowym, śmietaną oraz małymi gałązkami natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokułów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułówKrem z brokułów

Krem z brokułów to propozycja wyjątkowo łatwej w przygotowaniu zupy. Mimo tego, że zawiera niewiele składników, wyjdzie bardzo smaczna. Przyrządzisz ją na rosole z kury, do którego dodaje się dużego ziemniaka – obranego ze skóry – i brokuła. To drugie warzywo należy dokładnie umyć i wydzielić z niego różyczki. Całość gotuje się do momentu uzyskania miękkości przez wspomniane warzywa. Czas gotowania możesz wydłużyć – dzięki temu warzywa będzie łatwiej zblendować. Rosół, razem z ugotowanymi w nim składnikami, należy zmiksować na gładki krem. Gotowe danie dopraw śmietaną 18% i natką pietruszki. Dobrym dodatkiem do przygotowanej w ten sposób zupy będzie groszek ptysiowy lub grzanki – świetnie sprawdzą się te przyrządzone z chleba razowego. Możesz też posypać ją uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do dania niewielką ilość sproszkowanej papryki chili. Sprawdzić się może również starty parmezan. Wybrany dodatek dołącz do kremu bezpośrednio przed podaniem go. Myślisz o prostej i smacznej zupie? Sprawdź ten przepis!