Ryba zapiekana z pomidorowym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba zapiekana z pomidorowym pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj pokruszoną Mini kostkę Knorr, sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj filety i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

W tym czasie do kielicha blendera włóż suszone pomidory, parmezan oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.

Krok 4

Zamarynowane filety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdy z nich nałóż pomidorowe pesto. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Gotową rybę podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po grecku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba zapiekana z pomidorowym pestoRyba zapiekana z pomidorowym pesto

Zapiekana ryba z pomidorowym pesto to dobry sposób na przygotowanie smacznego rybnego dania. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w wyrazistej marynacie, którą natrzesz umyte i osuszone filety (np. z dorsza, mintaja lub morszczuka). Wystarczy, że w misce wymieszasz sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. By wzbogacić smak dania, na zamarynowane kawałki ryby połóż uprzednio przygotowane pesto (suszone pomidory zmiksuj w blenderze razem z parmezanem oraz oliwą). Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić parmezan innym twardym i długo dojrzewającym serem. Filety wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotową rybę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką, na przykład z pomidorków koktajlowych i bazylii. Pamiętaj, że do dekoracji dania możesz również użyć posiekanej drobno natki pietruszki oraz świeżego koperku. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zapiekaną rybę z pomidorowym pesto.