Ryba zapiekana z pomidorowym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba zapiekana z pomidorowym pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj pokruszoną Mini kostkę Knorr, sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.

Krok 2

Przygotowaną marynatą natrzyj filety i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

W tym czasie do kielicha blendera włóż suszone pomidory, parmezan oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.

Krok 4

Zamarynowane filety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdy z nich nałóż pomidorowe pesto. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Gotową rybę podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba zapiekana z pomidorowym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba zapiekana z pomidorowym pestoRyba zapiekana z pomidorowym pesto

Zapiekana ryba z pomidorowym pesto to dobry sposób na przygotowanie smacznego rybnego dania. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w wyrazistej marynacie, którą natrzesz umyte i osuszone filety (np. z dorsza, mintaja lub morszczuka). Wystarczy, że w misce wymieszasz sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. By wzbogacić smak dania, na zamarynowane kawałki ryby połóż uprzednio przygotowane pesto (suszone pomidory zmiksuj w blenderze razem z parmezanem oraz oliwą). Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić parmezan innym twardym i długo dojrzewającym serem. Filety wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotową rybę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką, na przykład z pomidorków koktajlowych i bazylii. Pamiętaj, że do dekoracji dania możesz również użyć posiekanej drobno natki pietruszki oraz świeżego koperku. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zapiekaną rybę z pomidorowym pesto.