
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj pokruszoną Mini kostkę Knorr, sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów.
Krok 2
Przygotowaną marynatą natrzyj filety i pozostaw na 15 minut w chłodnym miejscu.
Krok 3
W tym czasie do kielicha blendera włóż suszone pomidory, parmezan oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku.
Krok 4
Zamarynowane filety ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdy z nich nałóż pomidorowe pesto. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz ok. 15-20 minut. Gotową rybę podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba zapiekana z pomidorowym pesto
Zapiekana ryba z pomidorowym pesto to dobry sposób na przygotowanie smacznego rybnego dania. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w wyrazistej marynacie, którą natrzesz umyte i osuszone filety (np. z dorsza, mintaja lub morszczuka). Wystarczy, że w misce wymieszasz sok z cytryny, posiekany tymianek, pieprz oraz kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. By wzbogacić smak dania, na zamarynowane kawałki ryby połóż uprzednio przygotowane pesto (suszone pomidory zmiksuj w blenderze razem z parmezanem oraz oliwą). Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić parmezan innym twardym i długo dojrzewającym serem. Filety wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Gotową rybę podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką, na przykład z pomidorków koktajlowych i bazylii. Pamiętaj, że do dekoracji dania możesz również użyć posiekanej drobno natki pietruszki oraz świeżego koperku. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na zapiekaną rybę z pomidorowym pesto.