Zagadkowy łosoś na parze z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zagadkowy łosoś na parze z warzywami

Autor: codogara

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła.

Krok 2

Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min.

Krok 3

Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora.

Krok 4

Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu.

Krok 5

Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia faszerowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej