Zagadkowy łosoś na parze z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zagadkowy łosoś na parze z warzywami

Autor: codogara

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła.

Krok 2

Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min.

Krok 3

Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora.

Krok 4

Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu.

Krok 5

Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej