Zagadkowy łosoś na parze z warzywami

Autor: codogara codogara

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dnie folii aluminiowej układamy plastry winogron, do tego po dwa plastry masła.

Krok 2

Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Z jednej strony tymiankiem, a z drugiej ziołami prowansalskimi i herbatką z granata. Tak doprawionego łososia układamy na pierzynce z winogron i masła, następnie zawijamy szczelnie folię. Ryba powinna się macerować w lodówce ok. 30 min.

Krok 3

Na dnie pierwszego sita garnka do gotowania na parze układamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, całość solimy. Do lekko podgotowanych warzyw dodajemy łososia w folii. Łosoś powinien gotować się ok. 10-15 min. 7 minut przed końcem dorzucamy różyczki kalafiora.

Krok 4

Sos robimy z połączenia 2 łyżeczek śmietany, 1 łyżki ketchupu, jednej łyżeczki majonezu, 1 łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu.

Krok 5

Pokrojone i wydrążone z pestek ogórki kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Po chwili dodajemy 1 łyżeczkę miodu różanego, całość karmelizujemy. Smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zagadkowy łosoś na parze z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej