
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
null
null
0.5 kilograma
500 gramów
null
null
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę i maślankę zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkuj, podsypując mąką.
Krok 2
Mięso zmiel przez maszynkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulką.
Krok 3
Dodaj obrane, surowe, starte na tarce ziemniaki.
Krok 4
Przesmaż, dopraw do smaku i ostudź farsz.
Krok 5
Z ciasta wkrawaj szklanką krążki, na każdy nałóż odrobinę nadzienia i zlep w pierogi. Gotuj przez kilka minut w lekko osolone wrzącej wodzie.
Krok 6
Wiejskie pierogi z ziemniakami i mięsem podawaj ze skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej