Ryba zapiekana z puree ziemniaczanym w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
112 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

50 mililitrów

150 mililitrów

60 gramów

0.5 pęczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek smaż pokrojoną w kostkę cebulę, seler pokrojony w paski i marchew. Gdy marchew zmięknie, dodaj śmietanę, Przyprawę Knorr i duś przez 3 minuty.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, zrób puree z mlekiem i posiekanym koperkiem.

Krok 3

Filety rybne posyp odrobiną przyprawy Knorr i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego połóż filety rybne, następnie nałóż warstwę smażonych warzyw i na końcu puree ziemniaczanego.

Krok 5

Zapiekankę przykryj plastrami sera i wstaw do piekarnika na 190 °C na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana ryba z puree ziemniaczanymZapiekana ryba z puree ziemniaczanym

Szukasz urozmaicenia codziennych dań obiadowych? Zainspiruj się i przyrządź zapiekaną rybę, która świetnie skomponuje się na przykład z purée ziemniaczanym. Ziemniaki starannie zmiażdż i połącz z mlekiem, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Aromatu doda im posiekana natka pietruszki lub koperek. Smacznym dodatkiem do ryby będzie świeża włoszczyzna. Seler i marchewkę pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce. Dla kontrastu do całości dodaj białą cebulę lub szczypiorek. Kiedy podsmażane na rozgrzanym tłuszczu warzywa odpowiednio zmiękną, zapraw je kwaśną śmietaną. Dzięki temu przygotujesz smaczny sos. Dopraw go do smaku przyprawą uniwersalną. Filety rybne możesz również podsmażyć na patelni lub wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ich smak świetnie podkreśli wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Danie podawaj na ciepło, układając na talerzu ziemniaczane purée i rybę. Polej je sosem. Ewentualnie stwórz warstwową zapiekankę, którą możesz dodatkowo oprószyć serem. Wypróbuj ten przepis. Życzymy smacznego.