Zapiekana ryba z puree ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

50 mililitrów

150 mililitrów

60 gramów

0.5 pęczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek smaż pokrojoną w kostkę cebulę, seler pokrojony w paski i marchew. Gdy marchew zmięknie, dodaj śmietanę, Przyprawę Knorr i duś przez 3 minuty.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, zrób puree z mlekiem i posiekanym koperkiem.

Krok 3

Filety rybne posyp odrobiną przyprawy Knorr i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego połóż filety rybne, następnie nałóż warstwę smażonych warzyw i na końcu puree ziemniaczanego.

Krok 5

Zapiekankę przykryj plastrami sera i wstaw do piekarnika na 190 °C na 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana ryba z puree ziemniaczanymZapiekana ryba z puree ziemniaczanym

Szukasz urozmaicenia codziennych dań obiadowych? Zainspiruj się i przyrządź zapiekaną rybę, która świetnie skomponuje się na przykład z purée ziemniaczanym. Ziemniaki starannie zmiażdż i połącz z mlekiem, jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Aromatu doda im posiekana natka pietruszki lub koperek. Smacznym dodatkiem do ryby będzie świeża włoszczyzna. Seler i marchewkę pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na tarce. Dla kontrastu do całości dodaj białą cebulę lub szczypiorek. Kiedy podsmażane na rozgrzanym tłuszczu warzywa odpowiednio zmiękną, zapraw je kwaśną śmietaną. Dzięki temu przygotujesz smaczny sos. Dopraw go do smaku przyprawą uniwersalną. Filety rybne możesz również podsmażyć na patelni lub wstawić do rozgrzanego piekarnika. Ich smak świetnie podkreśli wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Danie podawaj na ciepło, układając na talerzu ziemniaczane purée i rybę. Polej je sosem. Ewentualnie stwórz warstwową zapiekankę, którą możesz dodatkowo oprószyć serem. Wypróbuj ten przepis. Życzymy smacznego.