Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym
łatwe
1045 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Następnie dopraw do smaku pieprzem, ziołami i odrobiną soli.
Krok 2
Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.
Krok 3
Następnie zalej 500 mililitrami wody, dodaj sos Knorr i mieszając, doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Gotuj przez około 5 minut i podawaj polane sosem Knorr, z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym
Kotleciki w sosie pomidorowym, czyli karmindale są ciekawą propozycją na danie obiadowe, które przykuje uwagę nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego. Wykorzystaj dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe bądź mieszane. Wymieszaj je z jajkiem, posiekanym na drobno czosnkiem i cebulą oraz bułką tartą. Dopraw do smaku. Jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, eksperymentuj z przyprawami. Sprawdzi się suszony majeranek, bazylia i oregano. Z masy mięsnej uformuj nieduże kotleciki i dodatkowo obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni na złocisty kolor. Przygotuj do nich sos śmietanowo-paprykowy. Wystarczy, że do niewielkiej ilości bulionu warzywnego dodasz smażoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Następnie zaprawisz je zahartowaną śmietaną i opcjonalnie przecierem pomidorowym. Kotleciki połącz z sosem. Gotuj krótko, uważając, by mięso się nie rozpadło. Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem, z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Życzymy smacznego!