Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1081 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Następnie dopraw do smaku pieprzem, ziołami i odrobiną soli.

Krok 2

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 3

Następnie zalej 500 mililitrami wody, dodaj sos Knorr i mieszając, doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Gotuj przez około 5 minut i podawaj polane sosem Knorr, z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowymKarminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym, czyli karmindale są ciekawą propozycją na danie obiadowe, które przykuje uwagę nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego. Wykorzystaj dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe bądź mieszane. Wymieszaj je z jajkiem, posiekanym na drobno czosnkiem i cebulą oraz bułką tartą. Dopraw do smaku. Jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, eksperymentuj z przyprawami. Sprawdzi się suszony majeranek, bazylia i oregano. Z masy mięsnej uformuj nieduże kotleciki i dodatkowo obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni na złocisty kolor. Przygotuj do nich sos śmietanowo-paprykowy. Wystarczy, że do niewielkiej ilości bulionu warzywnego dodasz smażoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Następnie zaprawisz je zahartowaną śmietaną i opcjonalnie przecierem pomidorowym. Kotleciki połącz z sosem. Gotuj krótko, uważając, by mięso się nie rozpadło. Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem, z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Życzymy smacznego!