Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

502 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

890 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Następnie dopraw do smaku pieprzem, ziołami i odrobiną soli.

Krok 2

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 3

Następnie zalej 500 mililitrami wody, dodaj sos Knorr i mieszając, doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Gotuj przez około 5 minut i podawaj polane sosem Knorr, z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowymKarminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym, czyli karmindale są ciekawą propozycją na danie obiadowe, które przykuje uwagę nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego. Wykorzystaj dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe bądź mieszane. Wymieszaj je z jajkiem, posiekanym na drobno czosnkiem i cebulą oraz bułką tartą. Dopraw do smaku. Jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, eksperymentuj z przyprawami. Sprawdzi się suszony majeranek, bazylia i oregano. Z masy mięsnej uformuj nieduże kotleciki i dodatkowo obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni na złocisty kolor. Przygotuj do nich sos śmietanowo-paprykowy. Wystarczy, że do niewielkiej ilości bulionu warzywnego dodasz smażoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Następnie zaprawisz je zahartowaną śmietaną i opcjonalnie przecierem pomidorowym. Kotleciki połącz z sosem. Gotuj krótko, uważając, by mięso się nie rozpadło. Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem, z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Życzymy smacznego!