Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

801 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Następnie dopraw do smaku pieprzem, ziołami i odrobiną soli.

Krok 2

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 3

Następnie zalej 500 mililitrami wody, dodaj sos Knorr i mieszając, doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Gotuj przez około 5 minut i podawaj polane sosem Knorr, z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

1

Opinie o przepisie

  • XDNick

    XDNick , 14.03.2025

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowymKarminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym, czyli karmindale są ciekawą propozycją na danie obiadowe, które przykuje uwagę nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego. Wykorzystaj dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe bądź mieszane. Wymieszaj je z jajkiem, posiekanym na drobno czosnkiem i cebulą oraz bułką tartą. Dopraw do smaku. Jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, eksperymentuj z przyprawami. Sprawdzi się suszony majeranek, bazylia i oregano. Z masy mięsnej uformuj nieduże kotleciki i dodatkowo obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni na złocisty kolor. Przygotuj do nich sos śmietanowo-paprykowy. Wystarczy, że do niewielkiej ilości bulionu warzywnego dodasz smażoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Następnie zaprawisz je zahartowaną śmietaną i opcjonalnie przecierem pomidorowym. Kotleciki połącz z sosem. Gotuj krótko, uważając, by mięso się nie rozpadło. Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem, z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Życzymy smacznego!