Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

297 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

904 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z jajkiem, posiekanym czosnkiem i 1 łyżką bułki tartej. Następnie dopraw do smaku pieprzem, ziołami i odrobiną soli.

Krok 2

Uformuj 6 niedużych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 3

Następnie zalej 500 mililitrami wody, dodaj sos Knorr i mieszając, doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Gotuj przez około 5 minut i podawaj polane sosem Knorr, z pieczonymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Meksykańskie burrito
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karminadle – kotleciki w sosie pomidorowymKarminadle – kotleciki w sosie pomidorowym

Kotleciki w sosie pomidorowym, czyli karmindale są ciekawą propozycją na danie obiadowe, które przykuje uwagę nie tylko swoim efektownym wyglądem, ale również smakiem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego. Wykorzystaj dowolny jego rodzaj: wieprzowe, wołowe, drobiowe bądź mieszane. Wymieszaj je z jajkiem, posiekanym na drobno czosnkiem i cebulą oraz bułką tartą. Dopraw do smaku. Jeśli zależy Ci na intensywnym aromacie, eksperymentuj z przyprawami. Sprawdzi się suszony majeranek, bazylia i oregano. Z masy mięsnej uformuj nieduże kotleciki i dodatkowo obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane podsmaż na patelni na złocisty kolor. Przygotuj do nich sos śmietanowo-paprykowy. Wystarczy, że do niewielkiej ilości bulionu warzywnego dodasz smażoną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Następnie zaprawisz je zahartowaną śmietaną i opcjonalnie przecierem pomidorowym. Kotleciki połącz z sosem. Gotuj krótko, uważając, by mięso się nie rozpadło. Danie podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem, z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Życzymy smacznego!