Homar z sosem holenderskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

sos holenderski:

100 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3

Przygotuj sos holenderski: Do miseczki wybij same żółtka. Białka pozostaw do innej potrawy. Do żółtek dodaj białe wino, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie utrzep rózgą aż masa się spieni.

Krok 4

Teraz postaw miskę nad rondlem z gotującą się wodą i ubij aż piana zwiększy objętość dwu, trzy krotnie.

Krok 5

Pod koniec ubijania zacznij wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe masło klarowane. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Uważaj aby jajka zupełnie się nie ścieły. W razie potrzeby dopraw ponownie sos odrobiną soli, pieprzu i octu.

Krok 6

Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej mięso sosem holenderskim. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcja grill aż sos lekko zbrązowiej. Podawaj na zielonym liściu sałaty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar z sosem holenderskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar z sosem holenderskimHomar z sosem holenderskim

Jeśli przygotowujesz się do wykwintnej, eleganckiej kolacji lub po prostu masz ochotę na coś nietypowego, homar z sosem holenderskim będzie dla Ciebie doskonałym wyborem. Przygotowanie tego dania zacznij od przecięcia homara na pół. Następnie oderwij szczypce, wyjmij mięso i dokładnie umyj cały korpus. Powinno zostać tylko białe mięso. Tak przygotowanego homara oprósz przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie sosu – wystarczy, że do miski wbijesz same żółtka, a następnie dodasz sok z cytryny, ocet oraz szczyptę pieprzu. Jajka delikatnie roztrzep kuchenną rózgą, po czym postaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj do momentu, aż piana zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Polanego sosem homara włóż do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj, aż sos delikatnie zbrązowieje. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara z sosem holenderskim. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.