Składniki
1 sztuka
1 łyżka
sos holenderski:
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.
Krok 2
Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym i oprósz przyprawą Knorr.
Krok 3
Przygotuj sos holenderski: Do miseczki wybij same żółtka. Białka pozostaw do innej potrawy. Do żółtek dodaj białe wino, ocet oraz szczyptę soli i pieprzu. Delikatnie utrzep rózgą aż masa się spieni.
Krok 4
Teraz postaw miskę nad rondlem z gotującą się wodą i ubij aż piana zwiększy objętość dwu, trzy krotnie.
Krok 5
Pod koniec ubijania zacznij wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe masło klarowane. Ubijaj aż sos zgęstnieje. Uważaj aby jajka zupełnie się nie ścieły. W razie potrzeby dopraw ponownie sos odrobiną soli, pieprzu i octu.
Krok 6
Homara ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej mięso sosem holenderskim. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcja grill aż sos lekko zbrązowiej. Podawaj na zielonym liściu sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Homar z sosem holenderskim
Jeśli przygotowujesz się do wykwintnej, eleganckiej kolacji lub po prostu masz ochotę na coś nietypowego, homar z sosem holenderskim będzie dla Ciebie doskonałym wyborem. Przygotowanie tego dania zacznij od przecięcia homara na pół. Następnie oderwij szczypce, wyjmij mięso i dokładnie umyj cały korpus. Powinno zostać tylko białe mięso. Tak przygotowanego homara oprósz przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kolejnym krokiem będzie przyrządzenie sosu – wystarczy, że do miski wbijesz same żółtka, a następnie dodasz sok z cytryny, ocet oraz szczyptę pieprzu. Jajka delikatnie roztrzep kuchenną rózgą, po czym postaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj do momentu, aż piana zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Polanego sosem homara włóż do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj, aż sos delikatnie zbrązowieje. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na pysznego homara z sosem holenderskim. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.