Cielęcina na niebiesko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina na niebiesko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
124 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

60 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozbij lekko tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr, listkami tymianku i natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Cielęcina na niebiesko - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki posiekaj. Ser pokrusz, połącz z siekanymi ziołami.

Cielęcina na niebiesko - Krok 2

Krok 3

Farsz podziel na 4 części i połóż na każdy plaster mięsa. Zawiń tak, aby utworzyły roladki i zepnij wykałaczkami.

Cielęcina na niebiesko - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zdejmij i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.

Cielęcina na niebiesko - Krok 4

Krok 5

Z patelni odlej nadmiar tłuszczu i zalej winem. Kiedy zawrze, dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając. Mięso podawaj z sosem i roszponką.

Cielęcina na niebiesko - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina na niebieskoCielęcina na niebiesko

Nutka ekstrawagancji w twojej kuchni. Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych i na obiad przyrządź wykwintną cielęcinę na niebiesko. Czy będziesz zmuszona zanurzyć ją w farbie? Nic z tych rzeczy. Cielęcina, o jakiej mowa, to pyszne i soczyste roladki mięsne faszerowane rozpływającym się w ustach, niebieskim serem pleśniowym. Może nim być np. popularny w naszym kraju Lazur. Tak przyrządzona cielęcina, wzbogacona smakiem tymianku, czosnku i natki pietruszki to danie, które zbiera pochwały. Jak je zrobić? Przygotuj farsz, dobrze przypraw kotlety cielęce, a następnie zawiń je tak, aby powstały roladki – wbrew pozorom to bardzo proste. Tłuszcz, który powstanie w czasie ich smażenia, wykorzystaj do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaj do niego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe. Smak roladek i sosu wspaniale uzupełni zielona roszponka. Spróbujesz?