Cielęcina na niebiesko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cielęcina na niebiesko

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

113 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

60 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso rozbij lekko tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr, listkami tymianku i natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Cielęcina na niebiesko - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki posiekaj. Ser pokrusz, połącz z siekanymi ziołami.

Cielęcina na niebiesko - Krok 2

Krok 3

Farsz podziel na 4 części i połóż na każdy plaster mięsa. Zawiń tak, aby utworzyły roladki i zepnij wykałaczkami.

Cielęcina na niebiesko - Krok 3

Krok 4

Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zdejmij i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.

Cielęcina na niebiesko - Krok 4

Krok 5

Z patelni odlej nadmiar tłuszczu i zalej winem. Kiedy zawrze, dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając. Mięso podawaj z sosem i roszponką.

Cielęcina na niebiesko - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cielęcina na niebiesko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cielęcina na niebieskoCielęcina na niebiesko

Nutka ekstrawagancji w twojej kuchni. Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych i na obiad przyrządź wykwintną cielęcinę na niebiesko. Czy będziesz zmuszona zanurzyć ją w farbie? Nic z tych rzeczy. Cielęcina, o jakiej mowa, to pyszne i soczyste roladki mięsne faszerowane rozpływającym się w ustach, niebieskim serem pleśniowym. Może nim być np. popularny w naszym kraju Lazur. Tak przyrządzona cielęcina, wzbogacona smakiem tymianku, czosnku i natki pietruszki to danie, które zbiera pochwały. Jak je zrobić? Przygotuj farsz, dobrze przypraw kotlety cielęce, a następnie zawiń je tak, aby powstały roladki – wbrew pozorom to bardzo proste. Tłuszcz, który powstanie w czasie ich smażenia, wykorzystaj do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaj do niego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe. Smak roladek i sosu wspaniale uzupełni zielona roszponka. Spróbujesz?