
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
1 łyżka
60 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso rozbij lekko tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr, listkami tymianku i natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Krok 2
Natkę pietruszki posiekaj. Ser pokrusz, połącz z siekanymi ziołami.

Krok 3
Farsz podziel na 4 części i połóż na każdy plaster mięsa. Zawiń tak, aby utworzyły roladki i zepnij wykałaczkami.

Krok 4
Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu. Mięso zdejmij i odłóż w ciepłe miejsce, aby nie ostygło.

Krok 5
Z patelni odlej nadmiar tłuszczu i zalej winem. Kiedy zawrze, dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając. Mięso podawaj z sosem i roszponką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cielęcina na niebiesko
Nutka ekstrawagancji w twojej kuchni. Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych i na obiad przyrządź wykwintną cielęcinę na niebiesko. Czy będziesz zmuszona zanurzyć ją w farbie? Nic z tych rzeczy. Cielęcina, o jakiej mowa, to pyszne i soczyste roladki mięsne faszerowane rozpływającym się w ustach, niebieskim serem pleśniowym. Może nim być np. popularny w naszym kraju Lazur. Tak przyrządzona cielęcina, wzbogacona smakiem tymianku, czosnku i natki pietruszki to danie, które zbiera pochwały. Jak je zrobić? Przygotuj farsz, dobrze przypraw kotlety cielęce, a następnie zawiń je tak, aby powstały roladki – wbrew pozorom to bardzo proste. Tłuszcz, który powstanie w czasie ich smażenia, wykorzystaj do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaj do niego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe. Smak roladek i sosu wspaniale uzupełni zielona roszponka. Spróbujesz?