
Składniki
3 sztuki
3 kilogramy
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę umyj, natrzyj od środka sokiem z cytryny.
Krok 2
Czosnek przekrój na połówki i razem z gałązką tymianku włóż do wnętrza ryby.
Krok 3
Formę żaroodporną wysyp warstwą soli na grubość palca.
Krok 4
Ułóż rybę i przykryj kolejną warstwą soli. Lekko dociśnij.
Krok 5
Spryskaj wodą, nakryj folią aluminiową i piecz około 45 minut w temperaturze 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej