
Składniki
750 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 kilogram
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej wodą, posól i gotuj 8 minut.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*. Zestaw z ognia.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków.
Krok 5
Rybę oprósz solą, pieprzem, ułóż na niej warstwę cebuli, posyp tymiankiem. Na całej potrawie rozłóż kawałki pozostałego masła.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia wlej wino. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej