Dorsz pieczony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej wodą, posól i gotuj 8 minut.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*. Zestaw z ognia.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków.

Krok 5

Rybę oprósz solą, pieprzem, ułóż na niej warstwę cebuli, posyp tymiankiem. Na całej potrawie rozłóż kawałki pozostałego masła.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia wlej wino. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Torcik mango
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej