Składniki
750 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
100 gramów
1 kilogram
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej wodą, posól i gotuj 8 minut.
Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*. Zestaw z ognia.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków.
Krok 5
Rybę oprósz solą, pieprzem, ułóż na niej warstwę cebuli, posyp tymiankiem. Na całej potrawie rozłóż kawałki pozostałego masła.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia wlej wino. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej