Dorsz pieczony w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

100 gramów

1 kilogram

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej wodą, posól i gotuj 8 minut.

Krok 3

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle*. Zestaw z ognia.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na środku ułóż filety, wokół nich kawałki ziemniaków.

Krok 5

Rybę oprósz solą, pieprzem, ułóż na niej warstwę cebuli, posyp tymiankiem. Na całej potrawie rozłóż kawałki pozostałego masła.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut. Po 10 minutach pieczenia wlej wino. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej