
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uwielbiam KLAFUTI, czyli francuskie clafoutis, bo jest łatwe, ekspresowe i superpyszne. I prawie nie ma po nim zmywania. I nigdy się nie nudzi, bo można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!
Krok 2
Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni, włącz termoobieg. Wymieszaj 5 pierwszych składników, pośrodku zrób „studnię” dnem od szklanki. Wlej jajka, potem mleko, a na końcu masło. Wymieszaj – ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Wymieszaj gruszki i banany, oprósz je białym pieprzem, przełóż do 2 okrągłych form i zalej ciastem. Piecz 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Połącz wszystkie składniki sosu. Ciepłe ciasto pokrój na porcje i polej sosem. Możesz podawać z lodami waniliowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej