Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uwielbiam KLAFUTI, czyli francuskie clafoutis, bo jest łatwe, ekspresowe i superpyszne. I prawie nie ma po nim zmywania. I nigdy się nie nudzi, bo można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!
Krok 2
Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni, włącz termoobieg. Wymieszaj 5 pierwszych składników, pośrodku zrób „studnię” dnem od szklanki. Wlej jajka, potem mleko, a na końcu masło. Wymieszaj – ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Wymieszaj gruszki i banany, oprósz je białym pieprzem, przełóż do 2 okrągłych form i zalej ciastem. Piecz 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Połącz wszystkie składniki sosu. Ciepłe ciasto pokrój na porcje i polej sosem. Możesz podawać z lodami waniliowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej