Klafuti czyli francuskie clafoutis przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klafuti czyli francuskie clafoutis

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uwielbiam KLAFUTI, czyli francuskie clafoutis, bo jest łatwe, ekspresowe i superpyszne. I prawie nie ma po nim zmywania. I nigdy się nie nudzi, bo można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!

Krok 2

Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni, włącz termoobieg. Wymieszaj 5 pierwszych składników, pośrodku zrób „studnię” dnem od szklanki. Wlej jajka, potem mleko, a na końcu masło. Wymieszaj – ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Wymieszaj gruszki i banany, oprósz je białym pieprzem, przełóż do 2 okrągłych form i zalej ciastem. Piecz 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Połącz wszystkie składniki sosu. Ciepłe ciasto pokrój na porcje i polej sosem. Możesz podawać z lodami waniliowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej