Klafuti czyli francuskie clafoutis przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klafuti czyli francuskie clafoutis

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uwielbiam KLAFUTI, czyli francuskie clafoutis, bo jest łatwe, ekspresowe i superpyszne. I prawie nie ma po nim zmywania. I nigdy się nie nudzi, bo można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!

Krok 2

Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni, włącz termoobieg. Wymieszaj 5 pierwszych składników, pośrodku zrób „studnię” dnem od szklanki. Wlej jajka, potem mleko, a na końcu masło. Wymieszaj – ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Wymieszaj gruszki i banany, oprósz je białym pieprzem, przełóż do 2 okrągłych form i zalej ciastem. Piecz 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Połącz wszystkie składniki sosu. Ciepłe ciasto pokrój na porcje i polej sosem. Możesz podawać z lodami waniliowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klafuti czyli francuskie clafoutis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Flaki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej