
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uwielbiam KLAFUTI, czyli francuskie clafoutis, bo jest łatwe, ekspresowe i superpyszne. I prawie nie ma po nim zmywania. I nigdy się nie nudzi, bo można dowolnie zmieniać składniki. Chcesz zrobić coś na kolację – voila! Wystarczy, że nie dodasz do ciasta cukru, tylko zioła albo inne ulubione przyprawy, a owoce zastąpisz warzywami, krewetkami lub kurczakiem. Eksperymentuj!
Krok 2
Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni, włącz termoobieg. Wymieszaj 5 pierwszych składników, pośrodku zrób „studnię” dnem od szklanki. Wlej jajka, potem mleko, a na końcu masło. Wymieszaj – ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Wymieszaj gruszki i banany, oprósz je białym pieprzem, przełóż do 2 okrągłych form i zalej ciastem. Piecz 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Połącz wszystkie składniki sosu. Ciepłe ciasto pokrój na porcje i polej sosem. Możesz podawać z lodami waniliowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej