Jak zrobić brzoskwinie w syropie na zimę? Do czego?
Gdy lato dobiega końca, a na drzewach w sadzie dojrzewają pierwsze owoce, niejedna osoba zastanawia się, jak zrobić brzoskwinie w syropie. Przepis jest wyjątkowo prosty, dlatego z powodzeniem mogą go wykorzystać nawet początkujący miłośnicy kuchennych eksperymentów, bez obaw, że przetwory nie wyjdą. A efekt? Pyszne soczyste owoce, które można wykorzystać na wiele smacznych sposobów!
Brzoskwinie – owoce, które kochają słońce
Pokryte delikatnym puszkiem brzoskwinie należą do jednych z najbardziej lubianych owoców. Mocno aromatyczny, subtelnie słodki oraz niezwykle soczysty miąższ doskonale smakuje zarówno od razu po zerwaniu owocu z drzewa, jak i dodany do różnorodnych potraw. Aby te wyjątkowe właściwości brzoskwiń zostały zachowane jak najdłużej, często po usunięciu pestki owoce są mrożone, suszone, liofilizowane lub miksowane na gęsty mus. Świetnym domowym sposobem na przechowanie owoców aż do następnego sezonu jest zalanie połówek lub ćwiartek słodkim syropem i zapasteryzowanie, co zapobiega zniszczeniu zapasów przez bakterie.
Jak zrobić brzoskwinie w syropie? Ile cukru należy dodać?
Chyba każdy zna puszkowane brzoskwinie w gęstej zalewie, które w kuchni wykorzystywane są na wiele różnorodnych sposobów. Po lekkim osuszeniu i podzieleniu na mniejsze części mogą być składnikiem wypieków, deserów, sałatek, lodów, napojów a nawet słodko-pikantnych dań mięsnych. Tak samo pyszne przetwory z łatwością da się przygotować w warunkach domowych i ze świeżo zerwanych owoców. Jak się robi brzoskwinie w syropie? Wyjątkowo prosto!
- Do przetworów wybierzcie tylko dojrzałe, ale niezbyt miękkie owoce, które nie mają żadnych przebarwień ani uszkodzeń skórki. Brzoskwinie umyjcie i odłóżcie na chwilę do przesuszenia.
- W garnku zagotujcie wodę. Do wrzątku wkładajcie po kilka owoców na 3-4 minuty, następnie wyciągnijcie na ścierkę, a gdy podeschną i ostygną, usuńcie skórkę za pomocą nożyka.
- Obrane brzoskwinie przekrójcie na pół i wyjmijcie znajdującą się wewnątrz pestkę.
- Tak przygotowane brzoskwinie układajcie w czystych, wyparzonych słoikach, mniej więcej do 4/5 wysokości. Pamiętajcie, by nie ugniatać połówek, ponieważ po zalaniu syropem mogą się rozpadać.
- Przygotujcie syrop: na 1 l wody wsypcie 400 dag cukru i doprowadźcie do wrzenia. Do roztworu możecie dodać laski cynamonu lub wanilii, sok z cytryny albo 2-3 goździki.
- Wrzącym syropem zalewajcie brzoskwinie pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni pod przewężeniem. Słoiki należy natychmiast szczelnie zamknąć, przełożyć do wyłożonego ściereczką garnka z wodą i pasteryzować około 20 minut.
- Zdejmijcie z ognia i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. Wieczka na słoikach powinny wklęsnąć, co jest znakiem, że zostały prawidłowo zapasteryzowane.
- Po przestudzeniu przetwory można przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym miejscu przez co najmniej rok i używać jako składnik wypieków, deserów lub napojów owocowych.
Pyszne brzoskwinie w syropie – do czego wykorzystać?
Warto wiedzieć, jak zrobić brzoskwinie w syropie na zimę, ponieważ dzięki temu prostemu sposobowi można zachować wyjątkowy smak i aromat tych przepysznych owoców na wiele miesięcy. Do czego wykorzystać słoik pełen soczystych połówek zanurzonych w gęstym płynie?
- Dania obiadowe – choć te słodkie owoce kojarzą się przede wszystkim z deserami, to jednak liczne przepisy z brzoskwinią ze słoika obejmują również wytrawne dania z dodatkiem mięs czy warzyw. Na szybko przygotujecie chrupiące szaszłyki z kurczaka, o łagodnym smaku podkreślonym egzotycznymi nutami. Domowe przetwory doskonale się sprawdzą podczas przyrządzania pikantnej ryby z brzoskwiniami, kawałkami kolorowych papryk oraz odrobiną ostrej chili.
- Sałatki – słodkie brzoskwinie doskonale podkreślają zarówno smak innych owoców, jak i warzyw, dlatego tęczowa sałatka składająca się m.in. z surowych ogórków, rzodkiewki, pomidorków, kukurydzy, sałaty oraz ciemnych winogron przełamanych ostrym szczypiorkiem, smakuje tak dobrze.
- Wypieki i desery – brzoskwinie świetnie pasują do lodów oraz serwowanych na zimno deserów. Połówki lub kostki owoców można dodawać do różnorodnych ciast i drożdżówek, tworząc wyjątkowo aromatyczne przysmaki. Takie wypieki jak ciasto jogurtowe z brzoskwiniami czy sernik z kruszonką doskonale pasują do popołudniowej kawy.
- Napoje – ze zmiksowanych owoców przygotujecie aksamitnie gładki mus lub dwukolorowy napój brzoskwiniowy z dodatkiem imbiru, który nada przyjemnej dla podniebienia pikanterii. Smacznego!
Komentarze (0)