
Składniki
500 mililitrów
null
0.5 szklanki
2 sztuki
1 kilogram
2.5 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
0,75 szklanki mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia, mączką ziemniaczaną, solą, roztrzepanymi jajkami, 2 łyżkami oleju oraz mlekiem. Powinno Ci powstać dosyć rzadkie ciasto.
Krok 2
Krewetki oczyść, umyj i osusz. Resztę mąki wsyp na talerz.
Krok 3
Obtaczaj w niej krewetki, a następnie zanurzaj w cieście.
Krok 4
Wrzucaj je na rozgrzany głęboki olej i smaż przez niecałe 3 minuty. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej